Podgorica, 23. Januar 2018. – Crnogorski novinari tradicionalno svoj Dan obilježavaju sa malo razloga za slavnje, poručeno je sa konferencije za novinare koje su organizovali Društvo profesionalnih novinara i Udruženja novinara Crne Gore u Eu info centru.

Kako je naglasila Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara, problemi su brojni, a pritisci od vlasnika i političara su vremenom sve veći. Novinari su, prema riječima Radulović, u “konstatnoj trci sa gledanošću i čitanošću.”

 „ Većina napada i prijetnji novinarima, i dalje nije istražena. Komisija za istraživanje napada na novinare pokušava nešto da promijeni, hoće li biti nekih boljitaka, vidjećemo. Malo je mjesta za optimizam,“ istakla je Radulović.

Posebna pažnja, posvećena je Javnom servisu, kao najvećem i mediju koji se finansira direktno novcem građana. Proteklu godinu, prema riječima predstavnika novinara, obilježio je politički pritisak na Javni servis i smjene u Savjetu RTCG.  Prema riječima šefa deska u Televiziji Crne Gore, Damira Ramovića, zaposleni u toj intitucij svakodnevno rade pod pritiskom.

„Naše priloge kometarišu sa skupštinske govornice ili iz pres sala i vlasti i opozicija, dajući sebi za pravo da budu kontrolori rada medija, umjesto da je obratno i da se shvati da su mediji čuvari demokratije i da su novinari ti koji bi trebalo da kontrolišu rad donosilaca odluka. Mi u desku svakih šest mjeseci čekamo novog direktora, uoči svakih izbora kolege u drugim medijima bave se radom javnog servisa, prije svog, prenoseći saopštenja i tvitove političkih partija o našem radu. Bojazan da se neko od nas ne nađe na naslovnici nekog portala, televizije ili novine, logično stvara autocenzuru,“ objasnio je Ramović.

Novinari su podsjetili da je Crna Gora je u Ženevi, tokom predstavljanja Izvještaja o stanju ljudskih prava, dobila i oko 180 preporuka država članica UN za dalju afirmaciju ljudskih prava i sloboda, a među njima je i da se  osigura nezavisnost Javnog servisa.

„Udruženje novinara Crne Gore smatra da niko, ni vlada Crne Gore, ali ni niko drugi, ne treba da ometaju urednike i novinare kada dok rade svoj posao. Uvijek je urednik bio taj koji je imao završnu riječ, ali i odgovornost, i taj koncept bi trebalo da razmotre i svi ovi koji bi da kontrolišu, ne samo Savjet, nego i cijeli Javni sevis. I uopšte nije problem da li će ga konrolisati DPS ili neka druga partija ili neki drugi faktor ako ga kontroliše takva svijest koja ne dozvoljava Javnom servisu da bude u skladu sa svojim imenom. Da bude baš javni servis,“  rekao je Goran Ćetković iz Udruženja novinara Crne Gore.

Prvi broj novina štampanih u Crnoj Gori, lista „Crnogorac“, pojavio se na današnji dan 1871. na Cetinju i taj datum se obilježava kao Dan novinara Crne Gore.