Sektor:

Poljoprivreda

Evropska unija ulaže čak 40% svog godišnjeg budžeta na poljoprivredu. Briga da potrošači dobiju proizvode najvišeg kvaliteta, uz istovremenu podršku evropskim poljoprivrednicima, glavni je prioritet EU, od kada je 1962. godine stvorila Zajedničku poljoprivrednu politiku. Zbog toga je poljoprivreda takođe veoma važan dio procesa pristupanja EU. Poglavlja 11, 12 i 13 utvrđuju standarde kojih se Crna Gora mora pridržavati da bi se pridružila EU porodici.

Na tom putu, EU izdvaja značajna sredstva za pomoć Crnoj Gori u izgradnji i modernizaciji poljoprivrednog sektora, uz podršku poljoprivrednicima. Od 2007. godine u pretpristupne fondove EU uloženo je 7,8 miliona eura za podršku bezbjednosti hrane, veterinarsko i fitosanitarno područje, a dodatnih 1,5 miliona je namjenjeno za podršku ribarstvu u Crnoj Gori. EU je takođe pomogla crnogorskim poljoprivrednicima sa 39 miliona eura kroz IPARD II program. Zahvaljujući njoj, mnogi lokalni poljoprivrednici dobili su opremu i znanje, a mnoge crnogorske kompanije su izgradile svoje poslovanje, otvorile nova radna mjesta i sada izvoze u EU.

EU će nastaviti da pruža podršku potrebnu za restrukturiranje i modernizaciju ovog sektora, kako bi se podstakao razvoj agrobiznisa, stvorila konkurentna poljoprivredna gazdinstva i povećala ulaganja u ruralnu infrastrukturu.

X