Beč, 2-4. april 2019. godine – Austrijski javni servis ORF bio je domaćin studijske posjete predstavnika parlamenata, nadzornih tijela i javnih medijskih servisa iz Albanije, Kosova*[1], Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, sa ciljem određivanja zajedničkih izazova i mogućnosti za snažnije osiguranje dobrog upravljanja, kao i institucionalne i uredničke nezavisnosti.

Posjeta je bila dio projekta Evropske unije vrijednog 1,5 milion eura za podršku jačanju javnih servisa na Zapadnom Balkanu, kao doprinos njihovom profesionalnom razvoju i kapacitetu za stvaranje više pluralističkih, nezavisnih i odgovornih sadržaja.

“Odgovornost je od najveće važnosti. Za razliku od komercijalnih medija, zajednica evropskih javnih servisa zasnovana je na ugovoru sa društvom. Njegova uloga za demokratiju je suštinska na više načina: biti pouzdan izvor informacija, fokusirati se na nacionalni identitet i različitost, pružiti zabavu i sport, kao i kulturu i obrazovanje dostupno svim građanima”, istakao je Klaus Unterberger, direktor sektora javnih vrijednosti u ORF.

On je dodao da ORF snažno podržava projekat, kao jedan od partnera koji nude raznovrsnu profesionalnu podršku i koučing, i istakao da su “snažni i djelotvorni javni servisi okosnica kvalitetnog evropskog novinarstva”. Kazao je i da je “jedini način da budemo uspješni taj da postupamo u skladu sa svojim osnovnim vrijednostima – da bismo stvorili prepoznatljiv kvalitet, potrebne su nam kompetentcije i kriterijumi kvaliteta”.

Photo credits: ORF/Hubert Mican

Projekat podrške EU javnim servisima Zapadnog Balkana (PSMWB) sprovodi se od februara 2018. godine i pruža stručnu pomoć Međunarodne federacije novinara (IFJ), Evropske unije radio-difuznih servisa (EBU), Evropske federacije novinara (EFJ), Austrijskog javnog servisa (ORF), Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) i Mreže za evrovizijsku regionalnu razmjenu vijesti za Jugoistočnu Evropu (ERNO), kao partnera u sprovođenju projekta.

“Poboljšanje upravljanja i regulacije emitera na zapadnom Balkanu je važan cilj našeg projekta. ORF, kao odličan domaćin, uložio je ozbiljne napore u ovu aktivnost, tako da su delegati iz 6 zemalja dobili dragocjen uvid u način na koji robustan okvir može garantovati uređivačku nezavisnost i, samim tim, izgraditi povjerenje javnosti. Nadamo se da će ovo iskustvo otvoriti izglede za regionalno usaglašen Kodeks ponašanja za izbor članova upravljačkih tijela PSM na način koji bi omogućio dalji razvoj javnog emitovanja na Zapadnom Balkanu “, rekao je Vojislav Raonić, tim lider projekta PSMWB.

Tokom studijske posjete, učesnici su razgovarali i o izazovima poput žestoke komercijalne konkurencije, programa smanjenja troškova, medijske regulacije, digitalnih medija, erozije političke kulture, pritiska na nezavisnost i mijenjanja javnosti. Sastanak je predstavljao i priliku za sagledavanje inspirativnog rada ORF u smislu angažovanja oko gledališta, kontrole kvaliteta i naglašavanja vrijednosti od javnog značaja.

[1] *Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti