Novinarstvo je ženska profesija, žene su u većini na rukovodećim mjestima, glavne i odgovorne urednice i direktorice programa ali i urednica redakcija. Polovina ih je na poziciji generalnih ili izvršnih direktorica, pokazalo je istraživanje o “Položaj novinarki u crnogorskim medijima” Društva profesionalnih novinara Crne Gore. Istraživanje je na panelu u Podgorici predstavila autorka Duška Pejović.

“Novinarke dijele sudbinu svih žena u crnogorskom društvu, diskriminisane su koliko i žene u drugim oblastima, istovremeno imaju ograničenja da kao muškarci doprinose razvoju društva, i samim tim daju doprinos novinarskoj profesiji”, kazala je Pejović.

Ona je kazala da samo oko 13 odsto novinarki prepoznaje neravnopravan položaj sa muškim kolegama. Istraživanja koje je sprovelo DPNCG u okviru projekta “Ljudska prava i rodna ravnopravnost u medijima”, urađeno je na osnovu ankete u 14 medija gdje je zaposleno 56,6 odsto novinarki.

“Činjenica da smo slabo interesantne za medije u kojima radimo, dovoljno govori o važnosti teme zbog koje smo se okupili, i činjenici da su ljudska prava i rodna ravnopravnost i dalje na ovim prostorima tema kojoj se nedovoljno posvećujemo”, ocijenila je generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore Mila Radulović.

Obećala je da će DPNCG  nastaviti da radi  u pravcu unapređenja profesionalnih standarda i zaštite  novinara i novinarki, kao i promovisnju rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

“Naš posao je da to shvatimo i probamo da promijenimo. Projekat o statusu novinarki u medijima nastao je pre svega zahvaljujući koleginici Duški Pejović  koja se dugo bavi tematikom, koja nas je savjetovala, ispravljala i stalno podsjećala šta je za nas važno. Inspiracija su nam bile, makar meni, političarke okupljene u mrežu kakvu ćemo nadam se imati i mi”, kazala je Radulović.

Načelnica Odjeljenja za za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović kazala je da je politika rodne ravnopravnosti u proporciji sa stanjem na nivou države, gdje po Monstatu, žene čine 50,6 odsto stanovništva.

Panelistkinja, profesorica književnosti Božena Jelušić je ocijenila da je istraživanje pokazalo “ozbiljno bipolarno oboljenje društva”, napominjući da joj je žao što koristi metaforu bolesti.

“Kontradiktorne stavove i ovakav način razumijevanja, odnosno nerazumijevanja, pokazuje do koje je mjere ovo društvo bolesno“, rekla je Jelušić i dodala da „status novinarki u medijima i način njihovog razumijevanja rodne ravnopravnosti, ima jasan odraz u medijima i njihovoj konstrukciji ženskosti.“ kazala je Jelušić.

Istraživanje i panel o položaju novinarki, dio je projekta koji se realizuje u okviru Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.