U okviru naše kampanje o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama „I ja sam vama“, koje su predstavljene na sajtu www.biodiverzitet.me nagradili smo najbolje poznavaoce biodiverziteta. Pakete eko proizvoda inspirisanih prirodom osvojili su Radovan Backović iz Nikšića, Danica Čvorović iz Pljevalja i Amra Lješnjanin iz Plava, koji su izabrani slučajnim odabirom među najbolje rangiranim igračima nagradnog kviza na pomenutom sajtu.

Na sajtu smo predstavili 54 vrste, na zanimljiv i intekrativan način kroz tekstove, fotografije i ilustracije. Na jednom mjestu možete upoznati biljke, sisare, ptice, vodozemce i gmizavce, inskete i morske vrste, zaštićene u okviru Natura 2000, ekološke mreže zaštićenih područja koju je formirala Evropska unija. „I ja sam sa vama“, kako se kampanja zove, simbolično poručuju mrki medvjed i divokoza, flamingos i tetrijeb, dobri delfin i zlatni koral, lincura i puzavi zvončić, vilin konjić i tigrasti medonja, riječna kornjača i leopard smuk, kao i mnoge druge važne, ali ugrožene vrste koje treba da sačuvamo.

Za mjesec dana, sajt je posjetilo preko 4 000 ljudi, a kviz je odigralo više od 1 200 takmičara.Pored kviza, svake sedmice smo nagrađivali i naše pratioce na društvenim mrežama, koji su na taj način mogli da osvoje kućice za ptice, drvene slagalice za djecu, ukrase za jelku u obliku zaštićenih vrsta i druge eko proizvode. Cilj je bio da se ova tema dodatno promoviše i tako ukaže na važnost zaštite bioraznolikosti.

Podatke o zaštićenim vrstama, sakupili smo u saradnji sa partnerima: Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centrom za zaštitu ptica i Crnogorskim društvom ekologa. Povod za organizaciju ove kampanje je Green Deal (Zeleni sporazum) Evropske unije, koji predstavlja strategiju održivog razvoja EU za 21. vijek i postavlja cilj je da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. Važan stub ovog sporazuma je i zaštita biodiverziteta, čija je zaštita bila centralna tema kampanje „I ja sam sa vama“.