Život vrhunskih sportista podrazumijeva velika odricanja, a Milena Raičević jeste vrhunska sportistkinja. Ipak, i pored truda koji ulaže u sportske uspjehe, Milena nalazi vremena za razmišljanje o zaštiti prirode – tom dragocjenom, a ograničenom resursu čovječanstva.

Prema podacima Evropske unije, ekološki problemi sa kojima se danas suočavamo u velikoj mjeri su posljedica ljudske prekomjerne upotrebe prirodnih resursa, uključujući (fosilna) goriva, minerale, vodu, zemljište i biološku raznolikost. Mi zapravo krademo od budućih generacija, uzimamo što je njihovo i trošimo kapital koji nije beskonačan. Da bismo bar donekle popravili situaciju, možemo ponovo upotrijebiti mnoge stvari koje inače bacamo tako što ćemo reciklirati. Milena je toga svjesna.

“Recikliram zato što čuvam prirodu, i mislim da recikliranjem čuvamo prije svega vazduh, život oko nas, vodu, zemljište… osnovne stvari koje nam omogućavaju da živimo“, kaže Milena.

Reciklirati nije teško. Potrebno je samo malo povesti računa i odvojiti otpad koji se reciklažom može ponovo iskoristiti. Naravno, takav otpad treba i odnijeti na za to predviđena mjesta. A korist je daleko veća od napora koji ulažemo.

“Vjerujem da svi treba da budemo svjesni toga, da se uključimo i svi doprinesemo, da probudimo svijest kod svih nas da bismo sačuvali što imamo i živjeli boljim životom“, kaže Milena.

Biti primjer znači inspirisati druge na pozitivne promjene. A Milena to jeste.