Kristina Pavićević, učenica Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice, pobjednica je video konkursa EU info centra „Moje putovanje u Evropu“. U svom pobjedničkom kratkom video zapisu, Kristina je „proputovala“ Crnom Gorom i njenim ljepotama, a za nagradu će otputovati u studijsku posjetu Briselu.

Kaže da putovanja voli i da se raduje ovom koje je čeka u septembru, a jedno i posebno pamti. „Prije nekoliko godina sam putovala u Dansku. Od tada se moj pogled na svijet promijenio. Shvatila sam značenje riječi sreća. Do tada sreću je za mene predstavljala svaka nova lutkica, šminkica, odlazak na ringišpil i slično. Putovanje, nova kultura, novi ljudi, avantura je zamijenila sve to, onog momenta kada je avion sletio na aerodrom u Kopenhagenu. Nikad nisam bila u Briselu i baš se radujem svom putovanju u septembru“, ispričala nam je Kristina.

Njen video počinje riječima: „Pokazaću vam ljepotu moje zemlje. Već ste se zaljubili, zar ne?“, a završava se optimističnom vjerom u „sjajnu budućnost moje zemlje“ za koju vjeruje da može biti „dio nečeg većeg“.  Evo kako Kristina to objašnjava: „Pobjednicki video je nastao kao želja da prikažem djelove naše zemlje koji su na neki način zanemareni, a treba da se obrati pažnja na njih. Riječi u mom videu pokazuju da želimo da živimo bolje i da napredujemo, ali da bi taj napor bio mnogo lakši uz pomoć EU. Ovo je kompleksan svijet u kome treba da se radi i sarađuje da bi se ostvario prosperitet“, kaže Kristina.

Ona trenutno pohađa srednju ekonomsku školu u Podgorici, ali sebe vidi kao buduću pravnicu. Planira da završi pravo u nekoj od zemalja zapadne ili sjeverne Evrope.

„Definitivno vidim sebe kao građanku EU. Kao nekog ko se mnogo lakše može realizovati u različitim oblastima i ima nebrojeno više prilika u životu, jer živi u prostoru koji mu to može omogućiti“, kaže Kristina.

Kristinin video rad je na video konkursu EU info centra za srednjoškolce koji je trajao od 15. maja do 30. juna, odabran među tri najbolja, a prvo mjesto su mu donijeli lajkovi na Facebook-u i pregledi na Youtube-u.

Kristina će se kao pobjednica video takmičenja pridružiti grupi studenata na putovanju „Septembar u Briselu 2017“. Među njima su studenti Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta političkih nauka Univerziteta CG, koji su na testiranju pokazali najviše znanja o EU, kao i pobjednik takmičenja za najbolji esej na temu „Crna Gora i EU 60 godina od danas”, student Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Jakša Vuković.