Diplomate ujedinjene u izolaciji

Globalna pandemija korona virusa koja je zahvatila čovječanstvo i dalje traje. Njeni rezultati tek će se sumirati ali već sada možemo reći da će ova pandemija biti jedan od ključnih događaja ovog vijeka. U proteklih nekoliko mjeseci mnogo štošta se promijenilo a život, posao, obaveze, pa i najobičnija druženja dobili su nove forme.

Svi mi imamo poneku priču vezanu za ono što se globalno naziva korona era. Diplomatski kor u Crnoj Gori svakako ima svoje viđenje cjelokupne situacije. Ambasadori država članica EU u Crnoj Gori i šef Delegacije EU, odlučili su da zabilježe period koji smo svi zajedno proveli u izolaciji i tako je nastala nesvakidašnja knjiga koju je izdao EU info centar.

Knjiga “Diplomate ujedinjene u izolaciji“ predstavlja svojevrstan osvrt 13 rezidentnih ambasadora zemalja članica EU u Crnoj Gori i ambasadora EU Aiva Orava na proteklo vrijeme korona ere. Ona sadrži ne samo osvrt na njihov posao kao diplomata već i trenutke iz privatnog života i intimna razmišljanja. Takođe predstavlja i svjedočanstvo Evropske solidarnosti sa Crnom Gorom.

“Ova pisana riječ je svjedočanstvo o tome kako su se diplomate i diplomatija našli na terenu na koji nijesu navikli i za koji nijesu baš trenirani, o izazovima sa kojima su se morali suočiti, o tome kako su ih prebrodili i o poukama koje su izvukli. Ono što ostaje kao njihov “testament” iz ove priče je da su pokazali visoku odgovornost i privrženost kako svojim zemljama i svome poslu, tako i Crnoj Gori sa kojom su podijelili rizik, strah, teret, samoću, ali i radost i zadovoljstvo zajedničkog života i zajedničkog trijumfa.“ napisao je u predgovoru za ovu knjigu Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović.

Upravo ćete čitajući ovu knjigu sagledati svijet diplomatije u drugačijem svijetlu ali i svjedočiti aktivnom naporu da se zajedničkim snagama pruži pomoć onima koji kojima je bila potrebna. Korona era je za sve bila nepoznat i iznenadan izazov ali je isto tako  sigurno da će za njom ostati svjedočanstvo sveukupne solidarnosti i zajedništva. Knjiga “Diplomate ujedinjene u ozolaciji“ je jedno od takvih svjedočanstava. Baš zbog toga što je prva ove vrste, zadovoljsto u čitanju ove knjige je zagarantovano.

Svi koji žele mogu je besplatno PREUZETI sa internet adresa EU info Centra i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ili licno u EU Info Centru u Podgorici.