U okviru proslave Mjeseca Evrope, Delegacija EU u Crnoj Gori i EU info centar organizovali su Evropski dan u Kotoru, u petak 31. maja na Pjaci od Muzeja. Tokom dana, Kotorani i turisti su imali priliku da posjete izložbu “Crna Gora i Evropska unija – partnerstvo koje traje”, koja na zanimljiv način predstavlja projekte koje EU finansira u Crnoj Gori. Pored toga, svi zainteresovani su mogli da posjete i EU štand i saznaju nešto više o Evropskoj uniji i evropskim integracijama Crne Gore. Svi posjetioci su dobili i EU brendirane poklone, a najmlađi su sastavljali veliku slagalicu u obliku mape Evropske unije.

„Drago nam je što smo danas u Kotoru i sa građanima i turistima razgovaramo o Evropskoj uniji, evropskim vrijednostima, koristima članstva, ali i izazovima koje donosi proces evropskih integracija. Zanimljivo je da su pored Kotorana, naš štand posjetili i stranci, pretežno Britanci, sa kojima smo razgovarali i o trenutnoj situaciji u njihovoj zemlji. To potvrđuje da je Evropska unija uvijek aktuelna tema, o kojoj može i treba da se razgovara. Upravo zato smo i ove godine odlučili da Evropu slavimo tokom cijelog maja širom Crne Gore, kako bi što bolje upoznali građane sa svim što EU predstavlja“, saopštila je Plamena Halačeva, šefica za Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji Evropske unije.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom „Naštimuj se na Evropu“, Evropska unija u Crnoj Gori je Kotoranima poklonila i žurku, na kojoj su nastupili crnogorski DJ Mr Goju i regionalna zvijezda DJ Aleksandra Duende.

„Ljudi  u Crnoj Gori me uvijek lijepo dočekaj, ali sam opet bila pozitivno iznenađena publikom u Kotoru. Prvi put sam nastupala u Starom gradu i na otvorenom. Atmosfera je bila sjajna, a razmjena energije sa publikom nevjerovatna. Radujem se ponovom dolasku u Crnu Goru“, rekla je Duende nakon nastupa.

Proslava Mjeseca Evrope počela je na Dan Evrope 9. maja, kada je u EU info centru organizovan događaj za djecu, posvećen zaštiti prirode. Centralni događaj organizovan je 10. maja u centru Podgorice, gdje je tokom dana bilo otvoreno Evropsko dvorište, a uveče upriličen koncert na Trgu Nezavisnosti. U saradnji sa partnerima, tokom cijelog mjeseca organizovane su druge izložbe, koncerti, predavanja i radionice.