Crna Gora je dobila još jedan kontigent zaštitne medicinske opreme kroz Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu. Ovog puta, pomoć je donirala Estonija koja je iz dva puta dostavila ukupno 18 paketa pomoći: 4 000 pakovanja dezinfekcionih sredstava za ruke od pola litra, 1 000 litara koncentrovanih dezinfekcijskih sredstava za površine, 300 kompleta posteljine i 300 pokrivača.

Paketi su dostavljeni kao dio šire pomoći, najveće koju je Estonija do sada obezbjedila za druge zemlje u toku pandemije korona virusa. Pored Crne Gore, pomoć su dobile Sjeverna Makedonija, Gruzija i Ukrajina.

„Estonija želi da pokaže solidarnost sa svojim prijateljima i partnerima u zemljama Zapadnog Balkana i u ovim teškim vremenima, kada smo svi pogođeni pandemijom i treba nam prijateljsko rame pored nas. Stoga je moja Vlada odlučila da pozitivno odgovori na zahtjev za pomoć, koji su nam uputile Vlade Crne Gore i Sjeverne Makedonije kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Srećni smo što smo uspjeli da obezbjedimo stvari koje su najpotrebnije bolnicama i zdravstvenim centrima, ne samo tokom ove krize, nego i nakon nje“, kazala je ambasadorka Estonije Kristi Karelson.

Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav ocijenio je da je pomoć Estonije još jedna potvrda solidarnosti koju je EU pokazala u borbi protiv korona virusa.

„Iza svih nas je težak period, koji je pokazao koliko su solidarnost i iskrena saradnja prisutne i važne za dobrobit svih nas. Evropska unija je bila uz Crnu Goru od samog početka, kada je najavila sveobuhvatnu pomoć od ukupno 53 miliona eura pomoći. Podršku su pružile i zemlje članice kako kroz Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu, tako i kroz biletarne odnose. Siguran sam da crnogorski narod u EU vidi dokazanog prijatelja, koji nastavlja da pomaže i sada kada je situacija, na sreću svih nas, pod kontrolom“, kazao je Orav.

Iz Vlade Crne Gore su istakli koliko je, u  ovim izazovnim vremenima, važna podrška prijatelja i partnera iz Evrope i koliko je važno da svi budemo ujedinjeni.

„U ime Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela izražavam zahvalnost Vladi Republike Estonije na pomoći koju su poslali Crnoj Gori i iskazanoj solidarnosti. I ova donacija svjedoči o značaju koordinacije u okviru Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu i spremnosti svih članica da udruženim snagama podržimo jedni druge u prevazilaženju kriznih situacija. Crnogorski građani to prepoznaju i cijene doprinos EU u uspješnom suočavanju sa koronavirusom“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Pored Estonije, Crna Gora je do sada kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu dobila pomoć i od Austrije i Rumunije. One su zajedno dopremile 110 000 rukavica, 1 680 litara dezinfekcionih sredstava za ruke, 720 jednokratnih posteljina I 1 800 peškira. Kroz bilateralne odnose, Crnu Goru su pomogle Hrvatska, Mađarska i Bugarska. Hrvatska je donirala 50 000 komada hirurških maski, 2 000 litara medicinskog alkohola, 2 000 komada vizira i 1 000 komada zaštitnih medicinskih naočara, Mađarska 50 000 komada hirurških maski i 2 500 zaštitinih medicinskih odijela, a Bugarska opremu Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku u vrijednosti od blizu 35 hiljada eura, kao i 200 kompleta zaštitne medicinske opreme. Poljska je donirala deset tona pomoći, u okviru NATO mehanizma Evroatlantskog centra za pomoć i koordinaciju u katastrofama (EADRC), kroz koji je Holandija prethodno logistički i finansijski podržala dopremanje sedam tona zaštitne medicinske opreme koju je kupila država Crna Gora. Najvljeno je da će se pomoć Evropske unije i njenih država članica Crnoj Gori nastaviti i u narednom periodu.