Vjola Avdiu iz Ulcinja, Krsto Stevović iz Budve i porodica Remiković iz Podgorice pobjednici su takmičenja, koje su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizovali na društvenim mrežama, a u okviru ekološke kampanje „Budi primjer. Uključi se!“. Cilj kampanje je bila promocija zaštite životne sredine i motivisanje građana da prihvate „zelene“ stilove života.

Korisnici društvenih mrežama imali su zadatak da objave fotografiju eko navike koju praktikuju ili koju su počeli da primjenjuju inspirisani kampanjom. Troje nagrađenih bili su najkreativniji među više od 100 takmičara, koji su tokom mjesec dana trajanja kampanje, objavljivali zanimljive postove, koristeći hešteg #budiprimjer. U skladu sa ciljevima kampanje, kao nagradu su dobili bicikla, koja im je uručio ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

On je tom prilikom istakao da su učesnici svojom predanošću dali primjer svima u Crnoj Gori, pokazujući da svi možemo da napravimo male korake da promijenimo svoju svakodnevnu rutinu – male korake koji mnogo znače našoj planeti.

“Ovo je treća godina zaredom da EU u Crnoj Gori sprovodi kampanju sa fokusom na zaštitu životne sredine. To radimo zato što dijelimo vašu ljubav prema ovoj zemlji i posebno njenoj neverovatnoj prirodi koja je ugrožena na mnogo načina. Dok sarađujemo sa crnogorskim vlastima na ispunjenju svih kriterijuma vezanih za zaštitu životne sredine, smatramo da je podjednako važno podići svijest građana o tome kako se mogu uključiti“, kazao je Orav prilikom uručenja nagrada.

Pobjednici su istakli da će ih nagrada inspirisati da nastave da primjenjuju eko navike, pa će im bicikla poslužiti kao alternativni način prevoza.

„Slučajno smo preko Instagrama saznali za ovu eko kampanju i pošto mi snimamo prvu godinu života našeg sina Isaka, shvatili smo da tu ima dosta materijala koji može da posluži kao eko primjer. Trudimo se da ga od malih nogu učimo pravim navikama, kao što je skupljanje smeća, što možete da vidite na našem videu, često koristimo biciklo kao prevozno sredstvo, iako to zna da bude dosta teško u našem gradu. Svjesni smo da svi moramo da promijenimo navike kako bi zaštitili našu životnu sredinu,“ kazala je Milena Remiković u ime pobjedničke trojke.

Biciklo je kao specijalnu nagradu dobila i djevojčica Nikolina Gazivoda, koja je u svom postu na Facebook-u povezala značaj zaštite životne sredine i obrazovanja. Nikolina živi 10 kilometara daleko od škole i novo biciklo će joj osigurati stalan prevoz, koji do sada nije imala redovno.

„Ukoliko ideja zaista vrijedi, narod  će je prepoznati, usvojiti i širiti dalje“

Za promociju kampanje na društvenim mrežama bili su zaduženi influenseri Zoran Marković – Zonjo, Anđela Đurašković, Sandra Mitrović, Ignjat Kotlaja, Milivoje Krivokapić, Tjasa Deu i Srđan Ivanović.

Shvatio sam da mi možda na neki način nerviramo ljude koji ne vode računa o svojoj okolini i mislim da treba da budemo senzibilniji prema osobama koje nemaju taj životni stav. Zato, možda naš budući rad ne treba da bude samo očuvanju prirode i čišćenju smeća, već i približavanje tim ljudima i njihova edukacija“, rekao je Zonjo na svečanosti povodom uručivanja nagrada u EU info centru.

Promoteri kampanje bila su i njena „lica“ – pojedinci koji svojim primjerom pokazuju da je zaštita životne sredine pitanje izbora i da svako može da bude primjer i uključi se. To su Aleksandar Novović i Kristina Žugić iz NVO “Eco Logic”, rukometašica Milena Raičević i Milica Boca, koja je poručila da „neće stati, dok ne očisti cijelu Crnu Goru“.

„Ono što sam naučila tokom kampanja to je da su dobre ideje kao domine. Potrebna je samo jedna osoba da se ideja pokrene i ukoliko ideja zaista vrijedi, narod  će je prepoznati, usvojiti i širiti dalje. Upravo u tome leži vrijednost kampanje „Budi primjer. Uključi se!“, kazala je Milica Boca.

Pored takmičenja, tokom kampanje su organizovane i brojne aktivnosti sa fokusom na odgovorno odlaganje otpada, reciklažu, sadnju zelenila i upotrebu alternativnih načina prevoza.