Podgorica, 14. mart 2017  – Putujuća izložba pod nazivom “Kratka priča o zelenoj gradnji” otvorena je u EU Info centru. Savjet za ekološku gradnju Crne Gore priremio je izložbu kako bi građanima pojasnio, približio i učinio primamljivim glavne aspekte ekološke gradnje. Izložbu čini 12 informativno-grafičkih panela. Otvaranje izložbe bila je prilika da ambasador SR Njemačke ambasade u Podgorici, Hans Gunter Matern uruči sertifikate Green Building Professional (Stručnjak zelene gradnje) svim učesnicima koji su uspješno prošli istoimeni kurs.

 “Prvo da čestitam učesnicima tako što ću im uručiti sertifikate, a čestitam im i zbog njihove radoznalosti i jer su bili voljni da nešto novo nauče.” rekao je ambasador Matern.

20170314_zelena_izlozba 20

 

Ova izložba i kurs GBPro su dio projekta Edukacija o zelenoj gradnjikoju Savjet sprovodi, uz finansijsku podršku Ambasade SR Njemačke u Podgorici, a sa partnerima opštinama Kotor i Herceg Novi, i sponzorima Turističkom Organizacijom Kotor, Porto Montenegro i Knauf Doo.

“ Zeleni nisu samo moćan politički pokret u Njemačkoj već je način života za nas Njemce. Činjenica je da je zaštita životne sredine veoma važna tema kod nas. Mi smo u prethodnim godinama naučili mnogo o zaštiti životne sredine, a tu pripada i odvajanje otpada.” objasnio je Matern.

Njemačka je u samom vrhu država članica EU kada je riječ o reciklaži.

“Ono što danas ovdje proslavljamo je korak naprijed. U ekološkom razvoju ne postoji važnijeg pitanja od efikasnosti energije što znači da ne grijemo bez potrebe i ne bacamo nepotrebnu toplotu. Ponašanje shodno zatiti životne sredine može da se uči“ istakao Matern.

Izložba u EU Info centru biće otvorena do 1. aprila.

20170314_zelena_izlozba 1

“Ja bih vas sve pozvao, sve kandidate da se priključite jednoj inicijativi koju je Savjet za ekološku izgradju pokrenuo, a to je kreiranje crnogorskog standarda o zelenoj gradnji.” rekao je Milovan Novaković predsjednik Savjeza za zelenu gradnju Crne Gore.

 Svjetsko tržište zelene gradnje jedno je od najbrže rastućih tržišta. Rezultati istraživanja vodećih gradjevinskih firmi i organizacija koje se bave zelenom gradnjom nedvosmisleno pokazuju veliku prednost i isplatljivost „zelenih zgrada“ kako u pogledu zdravlja i kvaliteta života i rada u njima, tako i uštede energije i smanjenih troškova održavanja.

Više o projektu možete saznati na sajtu www.gbc.me gdje takođe možete pratiti raspored putujuće izložbe.