Više nego ikad pokazalo se koliki je značaj digitalizacije i novih tehnologija, posebno kada su u pitanju usluge koja javna uprava pruža građanima. Pandemija virusa korona nametnula je potrebu da građani mijenjaju usvojene obrasce ponašanja i da umjesto odlaska na šalter svoja prava pred javnom upravom ostvaruju elektronski putem portala eUprave, ali i elektronskih usluga drugih državnih organa. Isti zadatak je i pred javnom upravom – da građanima obezbijede pružanje servisa sa što manje direktnog kontakta. Upravo kroz specijalno izdanje „Završi sve elektronski“, koji je urađen u saradnji sa ND Vijesti, po prvi put su na jednom mjestu objedinjene elektronske usluge koje pruža državna uprava.

Izdanje je realizovano u okviru projekta „Efikasna interna i eksterna komunikacija Strategije reforme javne uprave”, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo javne uprave Crne Gore, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.

“Nedavno smo radili istraživanja koja su pokazala da od deset građana njih šest preferira odlazak na šalter i direktan kontakt sa upravom. Ovih dana se pokazalo da možemo i bez šaltera brže, lakše i bolje da komuniciramo. Da naš tradicionalni način komunikacije licem u lice možemo da zamijenimo elektronskim podnescima, prijavama i uslugama. Zato nam je bilo važno, da i u  ovom momentu, kada se čitav svijet bori sa pandemijom korona virusa, kada se u Crnoj Gori povećava broj zaraženih, naši građani i građanke ostanu doma, mijenjaju tradicionale obrasce ponašanja i da sa državom komuniciraju elektronski putem portala eUprave, ali i portala drugih organa“ navodi se u uvodnom tekstu ministarke javne uprave, Suzane Pribilović, u okviru specijalnog izdanja.

Pribilović je podsjetila da portal www.euprava.me postoji od 2011. godine i da na njemu postoji preko 580 usluga u nadležnosti 50 institucija, te veliki broj korisnih informacija za građane i privredu. Cilj eUprave je da građani i pravna lica mogu na jednom mjestu, bez odlaska na šalter, od kuće ili iz kancelarije, da dobiju informacije, podnesu zahtjev različim institucijama, ostvaruju komunikaciju sa državnom upravom ili neko pravo iz domena usluga koje pružaju.

Specijalno izdanje donosi više tekstova o tome kako se registrovati na portalu eUprave, uslugama koje su dostupne građanima putem portala eUprave, sa instrukcijama kako podnijeti zahtjev za dostavljanje podataka iz kaznene i prekršajne evidencije za pravna i za fizička lica, kako podnijeti prijavu za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima. Građani na ovaj način, takođe, mogu dobiti brojne informacije o administrativnim procedurama u oblasti zdravstvenog sistema, kako da prijave nelegalan sadržaj ili incident na internetu, ostvare slobodan pristup informacijama i dr. usluge.

Građanima su, pored usluga na portalu eUprave, dostupne elektronske usluge drugih institucija, prije svega, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Poreske uprave, Uprave carina, Uprave za nekretnine, Ministarstva prosvjete i drugih, pa su u specijalnom izdanju i tekstovi sa smjernicama kako osvariti i ove usluge elektronskim putem.

Servis eZdravlje www.ezdravlje.me osiguranim licima omogućava da putem interneta ostvare set usluga iz oblasti zdravstva. Upravo Specijalno izadanje donosi tekstove o tome kako putem portala na klik doći do izbaranog doktora, recepta, nalaza, na koji način ostvariti uvid u status zdravstvenog osiguranja, kako poručiti terapiju bez odlaska u dom zdravlja, kao i druge korisne informacije.

Portal dokumenta.me elektronska je usluga Ministarstva unutrašnjih putem koje građani popunjavanjem jednostavne forme mogu da podnesu i proslijede obrazac zahtjeva za izdavanje izvoda iz registra rođenih, uvjerenja iz registra crnogorskih državljana i uvjerenja iz registra prebivališta. Specijalno izadanje donosi tekstove kako na jednostavan način ostvariti ove usluge.

U specijalnom izadanju se mogu pročitati i drugi zanimljivi  tekstovi – kako ostvariti elektronsku poresku prijavu putem TaxisPortala, kako do digitalnog sertifikata koji izdaje Pošta Crne Gore, na koji način funkcioniše školski portal za nastavnike i eDnevnik putem kojeg roditelji mogu da komuniciraju sa razrednim starješinama, te kako stariji građani gledaju na pogodnosti elektronskih usluga i da li ih koriste.

Specijalno izdanje „Završi sve elektronski“  dostupno je na internet stranici Ministarstva javne uprave: http://www.mju.gov.me/vijesti/223537/Specijalni-dodatak-Zavrsi-sve-elektronski-ostani-doma-uz-dnevne-novine-Vijesti.html