Nakon zabavnih ekoloških radionica za djecu 9. maja u podgoričkom EU info centru, obilježavanje Dana Evrope u Crnoj Gori nastavljeno je u petak, 10. maja. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar, u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU, organizovali su Evropsko dvorište i tradicionalni koncert u centru Podgorice.

U okviru Evropskog dvorišta, koje je od 11h do 15h bilo postavljeno na prostoru između zgrada Glavnog grada i Narodne biblioteke, organizovani su sajam ambasada zemalja članica, predstavljanje projekata EU i raznovrstan zabavni program za djecu. Okupljeni su imali priliku da saznaju više o kulturi, istoriji i zajedničkim vrijednostima Njemačke, Rumunijecf, Austrije, Slovačke, Bugarske, Slovenije, Italije, Švedske, Francuske i Grčke, kao i da uživaju u njihovim nacionalnim jelima.

U okviru zabavnog programa nastupili su učenici muzičke škole „Vasa Pavić“, a učenice OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ su predstavile reviju odjevnih predmeta od recikliranih materijala. Djeca iz vrtića „Dodo“ izvela su adaptiranu predstavu „Deda i repa“, koja je na zanimljiv način predstavila ideju nastanka Evropske unije. Na kraju programa, svi učesnici, zajedno sa okupljenom djecom i mladima, učili su evropske plesove prateći instrukcije profesionalnih plesača iz gradske plesne škole. Okupljenima su Dan Evrope čestitali ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

„Velika mi je čast da budem danas sa vama ovdje, da zajedno proslavimo Dan Evrope – datum koji obilježava godišnjicu istorijske Šumanove deklaracije. Devetog maja 1951. godine, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman najavio je novu formu političke saradnje u Evropi, koja će rat među evropskim nacijama učiniti nezamislivim“, rekao je ambasador Orav.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je istakao da Crna Gora odavno pripada Evropi, i dodao da je članstvo u EU primaran vanjskopolitički prioritet.

“Snažnom i ubjedljivo većinskom podrškom pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, upravo građani pokazuju da je ovaj proces njihov izbor i put kojim žele da idu”, naglasio je šef crnogorske diplomatije. Gradonačenik Podgorice Ivan Vuković je ocijenio da je Crna Gora lider u procesu evropskih integracija i sasvim sigurno prva naredna članica Evropske unije. “To je nešto što nas sve skupa obavezuje i kao pojedince i kao društvo, da svakoga dana radimo kako bismo usvojili evropski sistem vrijednosti, i kako bismo svoj grad i državu učinili istinski evropskim”, naveo je prvi čovjek Podgorice.  Proslava Dana Evrope nastavila se svečanim prijemom u večernjim satima, na kome je ambasador Orav bio domaćin predstavnicima crnogorskog političkog, ekonomskog, kulturnog i civilnog društva.

Kraj večeri je protekao u znaku sjajne zabave za građane na Trgu Nezavisnosti. Prvi put u u Crnoj Gori nastupili su regionalni bendovi MAiKA i Gramophonedzie, na koncertu koji Delegacija EU već tradicionalno poklanja povodom Dana Evrope. MAiKA i Gramophonedzie kombinovali su live nastup sa elektronskom muzikom, koja je rasplesala okupljene.

Dan Evrope u Crnoj Gori ove godine se nastavlja tokom cijelog mjeseca, ali i duže. Do kraja maja i u junu biće organizovane raznovrsne radionice, predavanja, izložbe, koncerti, kao i dani EU u drugim crnogorskim opštinama. Prvi na redu je Kotor, u kome je dan EU zakazan za 31. maj. Toga dana će građani i gosti Kotora imati priliku da na EU info pultu i u okviru izložbe projekata koje EU sprovodi u Crnoj Gori saznaju više o procesu evropskih integracija. Kako bi održala tradiciju, Delegacija EU će i Kotoranima pokloniti koncert povodom Dana Evrope.