Peti, jubilarni Evropski filmski festival koji su Delegacija Evropske unije i EU info centar ove godine organizovali u osam crnogorskih gradova, završen je 25. oktobra. Tokom gotovo dva mjeseca, festival je u Podgorici, Ulcinju, Kotoru, Petrovcu, Bijelom Polju, Nikšiću, Petnjici i Mojkovcu posjetilo oko 1 700 ljudi. U svakom gradu je tokom pet dana prikazano po deset evropskih filmova, a posebne večeri su bile posvećene crnogorskom filmu..

Uz filmove, priređeno je i nekoliko tematskih događaja: panel diskusija sa filmskim stvaraocima i kritičarima na temu „Crnogorski film nekad i sad“ u Podgorici, kao i informativno predstavljanje Evropske unije na otvaranju festivala u Nikšiću i na Žabljaku. U ovom popularnom turističkom mjestu na sjeveru Crne Gore je Evropski filmski festival prvi put imao svoje ljetnje izdanje, , u saradnji sa žabljačkom Turističkom organizacijom.

„Tokom dva jesenja mjeseca, petu godinu zaredom, Evropski filmski festival je obišao osam crnogorskih gradova i naišao je na veliku znatiželju naših građana. Mi kao organizatori trudimo sa da crnogorskoj publici svake godine predstavimo filmove koji će ih zaintrigirati i približiti kulturnoj i jezičkoj različitosti koju predstavlja Evropa, i nastavićemo s tim i narednih godina“, saopšteno je iz EU info centra povodom završetka festivala.

U selekciji za ovogodišnje izdanje festivala našli su se filmovi savremene evropske kinematografije nagrađivani na brojnim filmskim smotrama, većinom snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije.

Posjetioci su imali priliku da gledaju belgijsko-holandsku komediju/dramu „Belgijski kralj“, francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, češko ostvarenje „Zimske mušice“, mađarski film „Out“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“. Crnogorska ostvarenja na repertoaru su bila „Igla ispod praga” mladog reditelja Ivana Marinovića i film „Muškarci“, koji je 1963. godine režirao crnogorski reditelj Milorad Milo Đukanović. Zbog velikog interesovanja učenika udaljene Osnovne škole „Tucanje“, u Petnjici je za „Iglu ispod praga“ organizovana posebna jutarnja projekcija.

„’Evropski filmski festival donosi nešto novo i posebno, jer predstavlja rijetku priliku da se pogledaju filmovi iz različitih krajeva Evrope, sa specifičnim kulturnim obilježjima i temama’, bio je jedan od komentara posjetilaca ove značajne kulturne manifestacije koja građanima širom Crne Gore omogućava da gledaju vrhunske filmove evropske kinematografije“, navela je Ferida Mandić, PR & event menadžerka EU info centra.

Festival je organizovan u saradnji sa brojnim partnerima, kao što su Glavni grad Podgorica, Turistička organizacija Kotor i Kino Boka, JU „Muzeji i galerije Budve“, Spomen dom „Crvena komuna“ Petrovac, bjelopoljski Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, Nikšićko pozorište, centri za kulturu u Petnjici i „Nenand Rakočević“ u Mojkovcu, kao i SEANEMA film festival u Ulcinju.

Peti Evropski filmski festival u Petrovcu, uz Feštu od smokava, ušao je u program evropske manifestacije Dani evropske baštine, koju je pod sloganom „Kultura i zabava“ organizovala JU Muzeji i galerije Budve u okviru Septembarskih dana kulture.