Jos jedna od biljaka koju je jako zahvalno gajiti na terasi je šeri paradajz. Osim sto nije zahtjevna ni previše osjetljiva, iznenadićete se količinom plodova koje ćete ubrati sa samo jedne biljke.

Autorka: Danijela Despotović, dipl. inženjer agronomije

Predlaemo da uzmete rasad koji je spreman za presadnju, i presadite ga u veću saksiju, vodeći računa da prilikom prebacivanja rasada sačuvate zemlju u kojoj se prethodno nalazio i zaštite korijenov sistem. U većoj saksiji, u koju presadjujete rasad, pripremite kvalitetno zemljiste koje ste prethodno obogatili organskim djubrivom. Napravite udubljenje u zemlji i prebacite sadnicu i vas ceri je spreman da se razvija u odraslu biljku.

Paradajz je biljka koja zahtjeva dosta hranljivih materija, jer razvija veliki razgranat korjenov sistem, pa zato je potrebno koristiti duboku saksiju, koja će biti dovoljna za normalan razvoj korijena kod paradajza.

Seri paradajz izuzetno voli sunce i visoke temperature, ali mu je potrebno i dosta vode, pa vodite računa da ga redovno navodnjavate. Naš savjet je da to radite uveče, a najbolji način da provjerite da li je paradajzu potrebna dodatna vlažnost jeste da stavite prst na dubinu od otprilike 2 cm i provjerite da li je supstrat suv ili mokar.

Stablo seri paradajza raste u visinu, a kako ima veliki broj plodova, velika je mogucnost da se stablo slomi ili potpuno savije, pa je bitno na vrijeme mu osigurati oslonac kako bi mogao da bude stabilan i normalno se razvija. Obicno se u te svrhe koristi neka drvena sipka ili bambusova trska, a mozete ga zavezati I za ogradu terase u zavisnosti od polozaja.

Za paradajz je karakteristicno da se, kako stablo raste I razvija se, iznad grana koje su vec formirane, pojave prvo novi listovi, koji se kasnije mogu razviti u nove grane. Ti novi listovi koji rastu neposredno iznad grancica paradajza nazivaju se zaperci I njih je bitno na vrijeme ukoniti. Uklanjamo ih jer crpe vodu I hranu I daju biljci zbunast izgled.

Zato, malo strpljenja i pažnje i seri paradajz ce vas bogato nagraditi.

La Organica je u saradnji sa Evropskom unijom u Crnoj Gori snimila seriju kratkih video formi u kojima ćemo vas uputiti kako da na jednostavan i zabavan način napravite jednu malu baštu na vašoj terasi, a epizodu o uzgoju seri paradajza možete pronaći ovdje.  Najbolje je da svi ostanemo doma i uživamo u ovom korisnom hobiju.