U Crnoj Gori trenutno radi trinaest malih hidroelektrana (HE), dok je država izdala dozvole za izgradnju još osamdeset osam. Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine pozivaju Vladu da odustane od izgradnje malih HE na Morači, zbog njihovog lošeg uticaja na prirodu. Kao rješenje predlažu veća ulaganja u vjetroelektrane, solarne elektrane, i druge oblike obnovljivih izvora energije koji nose manje štete životnoj sredini.

Ovo je saopšteno na pripremnom sastanku u EU info centru, koji je uoči današnje Ministarske konferencije o čistoj energetskoj tranziciji Zapadnog Balkana organizovala nevladina organizacija Green Home.

Izvršna direktorica NVO Green Home Nataša Kovačević navela je da su postojeće male HE već napravile ogromnu štetu, a da našem energetskom sistemu nisu donijele značajnu korist.

„Pozivamo Vladu Crne Gore da jednostavno isključi HE na Morači iz daljeg planiranja energetike i u smislu obnovljivih izvora energije, jer one ne spadaju u zelenu energiju. Na više frontova je dokazano da su ovi projekti neisplativi i neodrživi. Pozivamo da se više ne razgovara o tom pitanju, i da se ono zatvori“, poručila je Kovačević.

Ihtiolog i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Danilo Mrdak je na slikovit način objasnio zašto hidroenergija, iako dolazi iz obnovljivog izvora, nije „zelena“ energija. Uporedio je postavljanje malih HE na pritokama velikih rijeka sa upalom alveola koja kod čovjeka dovodi do upale pluća.

„Ako svaku malu rijeku pretvorite u malu HE, vi ste začepili sve te alveole. Ne možemo da dišemo ako nam se začepe sve alveole, ne može ni taj veliki eko-sistem Lima, ili neke druge rijeke, da funkcioniše ako se optereti na takav način“, naveo je Mrdak.

Projektni službenik u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF) Adria, Milija Čabarkapa, podsjeća da je Ministarstvo ekonomije svu dokumentaciju vezanu za izgradnju HE na Morači proglasilo internom tajnom.

„Crnogorska Vlada i vlade u regionu moraju konačno prestati da promovišu hidroenergiju kao nužno održivi izvor energije i zeleni izvor energije“, poručio je Čabarkapa.

Koordinatorka za istraživanja u NVO MANS Ines Mrdović tvrdi da Vlada Crne Gore godinama nikoga ne pita koji je model energetskog razvoja najbolji za državu i njene građane.

„Domaćim, privilegovanim pojedincima je omogućeno da grade male HE i vjetroelektarne, i to po privilegovanim uslovima. Tako da smo mi građani, odnosno potrošači, vrlo brzo postali taoci takve neodgovorne i pogrešne politike“, kazala je Mrdović.

Ministarska konferencija o čistoj energetskoj tranziciji na Zapadnom Balkanu održava se danas u Podgorici. Na njoj će biti predstavljen Nacrt Regionalne Strategije za razvoj hidroelektrana na Zapadnom Balkanu. Konferenciji, pored resornih ministara iz zemalja regiona, prisustvuje i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.