Povodom obilježavanja Evropskog dana jezika, Generalni sekretarijat Vlade je organizovao online takmičenje za učenike crnogorskih osnovnih škola iz engleskog, francuskog, italijanskog, njemačkog i ruskog jezika, na kom je učestvovalo 435 učenika. Za 15 najboljih takmičara obezbijeđene su nagrade koje su im uručene u prostorijama EU Info Centra.

Evropska unija nastoji da građanima, na 24 zvanična jezika, obezbijedi neophodne informacije o pravima, obavezama i mogućnostima, a izučavanje jezika treba da bude važan dio formalnog i neformalnog obrazovanja crnogorskih učenika, poručeno je sa ceremonije dodjele nagrada.

EU Ambasador u Crnoj Gori, Aivo Orav, pozdravljajući dobitnike nagrada, kazao je da su, od 200 jezika na evropskom kontinentu, 24 zvanična EU, i dodao da svi trebaju da ih uče.

“Ovo je prilika da razvijemo svijest o učenju jezika i da slavimo jezičko nasleđe evropske zajednice. Poznavanje nekoliko riječi jezika države koju posjećujete omogući će vam da steknete nova prijteljstva i poznanstva“, rekao je Orav.

Govoreći više od jednog jezika, kako je naveo, stvara se mogućnost da se lakše povežemo sa ljudima i da lakše nađemo posao. Orav je istakao da mu je drago što je Crna Gora odlučila da se pridruži aktivnostima koje će ove godine obilježiti taj bitan datum.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak kazao je da je Evropski dan jezika prvi put obilježen 2001. godine, kako bi zajedeno ukazali na bogatstvo evropske kulture i raznolikost jezika.

“Jezik je polazna tačka za razvoj kulture i on prenosi specifičnosti određene nacije i podneblja, praveći ambijent ljepšim“, istakao je Mrdak. EU, kako je rekao, nastoji da obezbijedi sve neophodne informacije svojim građanima o pravima i obavezama, ali o mogućnostima koje one pruža.

On je izrazio nadu da će crnogorski građani uskoro biti i građani EU i zbog toga treba da na najbolji način dođu do znanja stranih jezika, kako bi iskoristili sve što EU pruža.