Podgorica, 25. jul 2018. – Istraživačka priča „Ulcinj: pred vratima izbori i tužioci“ Sanje Rašović, freelance novinarke, osvojila je prvu nagradu na konkursu za najbolju istraživačku priču, zasnovanu na podacima koji su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Dobitnik druge nagrade je Jovan Nikitović, novinar Pobjede za serijal priča o Narodnom muzeju Crne Gore, a treću nagrada pripala je Mili Radulović, novinarki ND Vijesti za priču „Zakon ćutanja o neustavnom prisluškivanju“. Nagrade su uručene u EU info centru.

Radove su ocijenili članovi žirija u sastavu Snježana Milivojević, profesorica FPN u Beogradu, Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra i Bojana Jovanović, novinarka KRIK-a. Prema ocjeni žirija prvonagrađena istraživačka priča, koja je nastala u saradnji BIRN-a i CINCG, precizno razotkriva anatomiju uglavnom nekažnjive korupcije i zloupotreba institucionalne moći u jednoj lokalnoj zajednici.

„U isrcpnom istraživanju, novinarka je pokazala sve istraživačke kvalitete i poštovala najviše  stručne standarde – prikupljala i analizirala dokumentaciju, kontaktirala relevantne sagovornike i zaokružila cjelinu slikovito prezentujući čitaocima svoja otkrića i karakter glavnih junaka svog istraživanja. Pokazala je zašto su novinarski talenat, upornost i hrabrost, u kombinaciji sa slobodnim pristupom informacijama, najbolji saveznici javnosti u ostavrivanju prava da zna“, rekla je Snježana Milivojević.

U obrazloženju žirija se navodi da je drugonagrađeni Jovan Nikitović u obimnoj analizi  otkrio kako je višedecenijska nebriga nadležnih institucija dovela do toga da nestane ili se ošteti 14 i po hiljada predmeta iz muzeja širom Crne Gore. „Iz teksta u teskt prepliću se nebriga, neznanje, neodgovornost i nezakonitost, a novinar s pravom ukazuje da država nije pokazala zainteresovanost da sačuva i zaštiti kulturnu baštinu, niti da kazni one  čija je dužnost bila da brinu o ovim kulturnim dobrima,“ ocijenili su članovi žirija.

Žiri je obrazložio trećenagrađeni tekst Mile Radulović: „Tekst ukazuje na opasnost koje obični građani često nisu ni svjesni, a koja se odnosi na samu suštinu prava na privatnost. Nespremnost institucija da novinarki dostave podatke o tome u kojoj mjeri nezakonito prate telefonsku komunikaciju građana izaziva sumnju da se u državi ne poštuju osnovna načela demokratije i da institucije zloupotrebljavaju zakonska ovlašćenja praveći na taj način od građana taoce sistema.“

Dobitnica prve nagrade, Sanja Rašović, osvrnula se na ambijent u kojem rade crnogorski novinari:

„To je ambijent ličnog straha i strahovanje za ličnu bezbjednost i za bezbjednost svojih porodica, tako i u smislu finansijske nesigurnosti jer su istraživački novinari primorani da, kako bi obezbijedili ličnu egzistenciju, rade i neke druge poslove,“ rekla je Rašović.

Ona se osvrnula i na reakciju nadležnih državnih organa. „Nakon svakog istraživačkog rada, i pored dokazanih zloupotreba, do sada nismo imali priliku da vidimo da državni organi na pravi način reaguju.“

MANS dodjeljuje nagrade uz podršku Evropske unije u okviru Programa za profesionalizaciju medija. Naredni konkurs otvoren je do novembra, kada će biti nagrađeni autori priča koji su u istraživanju koristili napredne internet tehnike i alate za prikupljaje, obradu i provjeru podataka.

Nakon uručivanja nagrada članovi žirija, zajedno sa novinarima i predstavnicima civilnog sektora, govorili su na tribini o „Ulzi slobodnog pristupa informacijama u istraživačkom novinarstvu i borbi protiv korupcije.“