Ko je prva žena sa Balkana koja je sjela za volan, koja žena je ponijela titulu prve ambasadorke sa naših prostora, zašto je jedna Bjelopoljka upisana u Ginisovu knjigu rekorda, kako je jedna unuka povezala čojstvo i ženstvo, šta je zajedničko jednoj aktivistkinji sa Meduna i italijanki koja je unijela revoluciju u obrazovanje djece?

To su samo neka od pitanja na koja odgovore možete dobiti u okviru kampanje „Primjeri ženstva i junaštva“, koju Evropska unija u Crnoj Gori organizuje povodom Dana žena, u saradnji sa Djevojčicama sa klikerima.

„Kampanju smo posvetili promociji istaknutih žena iz crnogorske i istorije Evropske unije, koje su bile jedinstvene, inspirativne, ponosne, jake, odvažne i mnogo ispred svog vremena. Smatrali smo da svako treba da čuje njihove priče, zato ćemo tokom cijelog marta govoriti o njihovim dostignuća i slaviti njihove izbore, koji predstavljaju prave primjere ženstva i junaštva“, saopštili su iz EU info centra.

Kampanju sprovodimo u saradnji sa NVO „Dobar život“, koja je osmislila koncept Djevojčice sa klikerima.

„Istražili smo živopisne biografije i upoznali živote šest veličanstvenih Crnogorki. A sedma je svaka od nas koja svojom ŽENSKOM snagom prevazilazi sva ograničenja i sve sterotipe vremena i društva. One su slijedile svoje snove, mi ostajemo dosljedne svojim vrijednostima i pratimo zacrtani cilj. Zanimljivim vizualnim izrazima i narativom, novim kanalima komunikacije i edukacije – onlajn, želimo da pretkinje primaknemo potomkinjama i upoznamo se: ovo je ženstvo i junaštvo!“, naveli su iz NVO „Dobar život“.

S obzirom na to da „Ženstvo i junaštvo” ne poznaje granice, predstavićemo i nekoliko znamenitih žena iz zemalja Evropske unije. Kampanja zvanično počinje u ponedjeljak 7. marta, kada će biti organizovana istoimena panel diskusija, posvećena promociji žena koje i danas ruše stereotipe, uprkos njima ostvaruju svoje snove i slave ženstvo. Na panel diskusiji će govoriti ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, jedina pilotkinja u Vojsci Crne Gore Kristina Bačić, prva osoba iz Crne Gore na vojnoj akademiji West Point u SAD Nevena Nikolić i jedina takmičarka u brdsko brzinskim trkama Anđela Knežević.

Uživo prenos panel diskusije možete da pratite preko Zoom, Facebook i YouTube.

Prateći tekstovi:

Počela kampanja „Primjeri ženstva i junaštva“

Primjeri ženstva i junaštva – heorine naše prošlosti i sadašnjosti

Olgivana Ivanovna Rajt

Stana Tomašević Arnesen

Sabiha Gokčen

– Oana Kristina Popa

– Nevena Nikolić

Anđela Knežević

– Kristina Bačić