Stručni, odgovorni i obučeni javni službenici su ključni za savremenu javnu administraciju, a to se može ostvariti samo ulaganjem u mlade državne službenike, što je upravo ono što radi Evropska unija, rečeno je na prezentaciji EU Programa za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, poručio je da društva Zapadnog Balkana dijele zajedničko nasljeđe i izazove i ocijenio da su konflikti iz prošlosti uticali na stvaranje različitih predrasuda.

“Mladi se suočavaju sa preprekama koje su često rezultat administrativnih i mentalnih barijera, što može dovesti do manjka povjerenja. Regionalna saradnja i razmjene mladih pomažu da se prevaziđu ovi izazovi. Inicijative kao što je EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu ne samo da osnažuju proces pomirenja u regionu, nego i pokazuju da je reforma javne uprave i dobro upravljanje u samom vrhu agende EU proširenja”, naveo je Orav.

On je istakao da Crna Gora i zemlje regiona potrebna profesionalna, odgovorna i efektivna javna administracija, slobodna od političkog uplitanja i korupcije.

Ministrica javne uprave, Suzana Pribilović je podsjetila da je proces reforme javne uprave u Crnoj Gori povezan i uslovljen procesom evropskih integracija i usklađivanjem pravnog okvira.

„Ubijeđena sam da se učešće u ovakvim programima EU reflektuje ne samo kao odlična strategija za pristupanje EU, već i kao veliki doprinos ekonomskom i političkom napretku zemalja koje ih koriste. Sa druge strane, ovaj Program koji će umnogome doprinijeti jačanju kapaciteta naših službenika koji se obučavaju na tako prestižnim evropskim institucijama, gdje su svoja znanja i vještine stekli i najuticajniji lideri političke scene EU“, zaključila je Pribilović.

Direktorica Britanskog Savjeta u Crnoj Gori, Vanja Madžgalj, kazala je da projekat targetira mlade talentovane državne službenike, koji su već prošli programe na Institutu za društvene nauke u Parizu i Evropskom koledžu u Brižu. Sada će ti službenici učestvovati u regionalnoj razmjeni gdje će se 2 nedjelje baviti konkretnim praktičnim pitanjima koja su u središtu procesa evropskih integracija, objasnila je Madžgalj. Ona je predstavila petslužbenika iz regiona koji će boraviti u Crnoj Gori, kao i pet javnih službenika iz Crne Gore koji će biti raspoređeni u institucijama zemalja regiona.

Generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Ivana Glišević Đurović poručila je da su potreba efikasne, moderne i profesionalne javne administracije stručni i odgovorni službenici koji strateški promišljaju i rade u interesu napretka svojih država,

„Svi smo svjesni da je reforma javne uprave jedan od prioriteta evropske integracije, ne samo za Crnu Goru već i za region Zapadnog Balkana. Ova reforma predstavlja značajan preduslov za kreiranje savremenih državnih administracija koje će efikasno odgovoriti izazovima i zahtjevima koje nameće pregovarački proces i uspješno ispuniti sve obaveze koje proističu iz članstva u EU“, navela je Glišević Đurović.

Adnan Tatar, iz Kancelarije za evropske poslove Bosne i Hercegovine, kazao je da mu je drago što je u Crnoj Gori kao i da je već ostvario lične i poslovne konekcije sa kolegama iz Crne Gore.

„Nekada je to iskustvo već pređenog puta vrijednije od bilo kojeg teorijskog znanja, tako da će nam to neizmjerno koristiti,“ kazao je Tatar.

Ljubica Maksimović Janković, predstavnica kosovske administracija kazala je da joj razmjena znači puno jer će naučiti o javnoj upravi, i da su iskustva iz Pariza i Briža bila veoma pozitivna. Sofija Milenković iz Ministarstva javne uprave Srbije, kaže da je ovaj projekat nešto najbolje što joj se dogodilo u karijeri.

„Ja se iskreno nadam da ćemo uspjeti sva ova znanja da implementiramo u svojim zemljama i da će svako od nas napraviti neki značajan pomak u svojoj administracijama“, kazala je Milenković.