PODGORICA, 26. oktobar 2017. – NVO Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) na konferenciji u EU info centru ukazao je na to da plastične posude i flaše mogu da ugroze zdravlje potrošača ako se nepravilno upotrebljavaju i najavio pokretanje inicijative za rješavanje ovog problema.

Plastična ambalaža, kako su objasnili, može ispustiti opasne hemikalije ako se koristi mimo pravila. Potrošači bi zato trebalo da obrate pažnju na oznake i brojeve koji se nalaze na dnu flaše ili činije, jer oni pokazuju koliko je ta vrsta plastike opasna po zdravlje. Savjetuju da odmah bacite boce na čijem su dnu utisnuti brojevi tri i sedam, jer su one najopasnije, a štetne materije ispuštaju i one s oznakama 1 i 6. Plastične mase koje ne otpuštaju hemikalije u vodu su 2,4 i 5 ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP.

Iz CEZAPA su kazali da brojni stručnjaci upozoravaju da pojedine vrste plastične ambalaže nikako ne treba dopunjavati ili u njih sipati druge tečnosti i sadržaje nakon što se potroši prvobitni sadržaj, a što je, kako kažu, u Crnoj Gori svakodnevna praksa.

„Ja skoro da ne znam nikoga ko ne koristi te flaše ne dva-tri puta nego ko zna koliko puta. Potrošči moraju znati da se takve flaše poslije upotrebe moraju baciti, a pogotovo ako su ulubljene, a često jesu dok ih koristite“, kazala je predsjednica CEZAP-a Olga Nikčević.

Ona objašnjava da što se duže plastične flaše upotrebljavaju, to su veće šanse da će se mikroorganizmi namnožiti u njima do te mjere da će proizvod postati opasan.

CEZAP u saradnji sa Litvanskim Institutom za potrošače (LCI), od februara 2016. godine, sprovodi projekat „Jačanje kapaciteta potrošačkih NVO u Crnoj Gori u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane“, koji je podržan od strane Delegacije EU u Crnoj Gori.

U okviru ovog projekta, građanima su na raspolaganju usluge informativnog i konsultativnog centra, gdje se mogu konsultovati o bezbjednosti i kvalitetu hrane, a CEZAP takođe potrošačima pruža informacije i savjete o pravnom regulisanju oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane i pomaže im u pripremi žalbi i upita prilikom obraćanja trgovcima i nadležnim institucijama.

Iz CEZAP-a su takođe najavili seriju događaja za potrošače u opštinama na sjeveru i jugu, na kojima će se potrošačima pružiti potrebne informacije o njihovim pravima i predstaviti izrađen priručnik za potrošače u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane.