Udruženje Roditelji sprovodi projekat„Programi podrške roditeljstvu u zajednici“ u okviru ReLoad programa. Prijekat se u skladu sa novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom korona virusa u dijelu aktivnosti prilagodio činjenici da su roditelji i djeca kod kuće. Sada mnogo više vremena provode zajedno, zajednički uče, prolaze kroz različite edukacije ili jednostavno čitaju zajedno ili se igraju.

“Sve to obuhvata naše zajedničko vrijeme sa djecom i zato smo željeli da roditelji kroz vebinare koje inače organizujemo u okviru projekta koji se finasira kroz ReLoad program, dobiju stručne savjete i pomoć kako da sa djecom provode kvalitetno vrijeme ali i da sprovode neke vaspitne metode.“kazala je Kristina Mihajlović iz Udruženja Roditelji.

Roditelji.me su dio aktivnosti koje se tiču vebinara uskladili sa globalnom inicijativom “Ostani doma“. U saradnji sa različitim predavačima pokušali su da roditelje pripreme za izazove i mogućnosti koje pruža aktuelna situacija. Tu im je, kaže Kristina, veliku pomoć pružila Darija Petrović Bambur, psihoterapeutkinja. Ona je vodila vebinare za roditelje na temu #OstaniDoma sa djecom – izazovi i mogućnosti?,  koji su posvećeni prilagođavanjima članova porodice na nove dnevne rutine, osmišljavanje zajedničkih igara, ali i podsticanje djece da se samostalno igraju.

Roditelji su u doba korone, preuzeli mnogobrojne nove uloge – nastavnika, organizatora, drugara…a uz to značajan dio njih obavlja svoje poslovne obaveze od kuće, što sve zajedno predstavlja veliki izazov i prijeti sindromom sagorijevanja. Zbog toga im je psihoterapeutkinja Darija Petović Bambur govorila i kako da brinu o sebi.

Roditelji, kada uspostavljanju granice djeci, treba da formulišu jasna, precizna i pozitivna pravila, da budu saglasni sa njima i dosljedni u primjeni od ranog uzrasta ali i da uvijek upute pohvalu djetetu kada uradi ono što se od njega traži jer ga na taj način ohrabruju da ih sluša, preporuke su psiholog ai voditelj vebinara“Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje“, Miloš Bulatovića.

“Sve vebinare snimamo i video materijal se čuva tako da se može pogledati u svakom trenutku na našem jutub kanalu Roditelji.me. Od vebinara pravimo i novinarske tekstove kako bismo na i taj način obezbijedili roditeljima da savjete koji su im možda neophodni, dobiju na neki malo brži način.“ kazala je Kristina Mihajlovic iz Udruženja Roditelji.

Roditelji.me su kroz ReLoad projekat uskladili i neke dodatne aktivnosti koje se odnose na djecu iz socijalno ugroženih porodica i obezbjeđuju dodatnu podršku djeci sa kojima inače sarađuju. Tako da će oni moći da i u narednom periodu očekuju od Udruženja roditelji i volontera podršku u savladivanju školskog gradiva.

Udruženje  Roditelji sprovodi projekat koji se zove „Programi podrške roditeljstvu u zajednici“ koji je podržan u okviru regionalnog programa Lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLoad. Program finasira Evropska unija a sprovodi ga program Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori i sprovodi se u opštinama Podgorica,Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.