Evropska unija u Crnoj Gori i nevladina organizacija Građanska alijansa, u saradnji sa partnerima, kreirali su online nagradu igru „Ljudska prava na dlanu“ povodom Međunardonog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra. Igra je namijenjena srednjoškolcima, koji će se timski takmičiti u formi online turnira svakog dana do 10. decembra, kada će biti proglašena tri najbolja tima.

Cilj ove online igre je da se mladi upoznaju sa konceptom ljudskih prava, ličnostima koje su dale značajan doprinos njihovom većem poštovanju, kao i radom važnih institiucija u ovoj oblasti. Članovi tri najbolja tima biće nagrađeni vrijednim vaučerima za kupovinu laptopa, tableta ili telefona.

Takmičenje je dio ukupnog programa obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u čijoj organizaciji, pored Građanske alijanse, Delegacije EU u Crnoj Gori i EU info centra, učestvuju Ombudsman i Savjet Evrope. U pripremi pitanja su im pomagali i ostali partneri: Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Centar za zaštitu ptica, Asocijacija za Demokratski prospeortet – Zid, Forum Progress, Forum Mladi i neformalna edukacija, RYCO, Agencija za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, NVO Phiren Amenca, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje sudija, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Savez slijepih, 35 MM, Crnogorska panevropska unija i mladi evropski ambasadori.

Od 14. decembra igra „otvorena“ i za širu javnost

U želji da cijeli decembar obilježimo kao mjesec ljudskih prava, odlučili smo da nagradna igra „Ljudska prava na dlanu“ bude dostupna i široj javnosti od 14. do 28. decembra. Pravo da učestvuju tada će imati svi zainteresovani građani Crne Gore, koji žele da provjere svoje znanje iz ove oblasti i osvoje vrijedne nagrade. Za više informacija nakon završetka turnira 10. decembra, pratite naše Facebook i Instagram stranice.