Treće izdanje Dana medija EU-Zapadni Balkan počelo je danas u Podgorici. Konferencija u organizaciji Evropske komisije okupila je oko 350 predstavnika medija i organizacija civilnog društva kao i kreatora politike sa zapadnog Balkana i iz EU.

Odlazeći komesar za evropsku susjedsku politiku i proširenj Johanes Han otvorio je konferenciju, obraćajući se okupljenima preko video poruke. On je naglasio da na putu ka Evropskoj uniji ne može biti napretka bez očuvanja medijske slobode i slobode izražavanja.

„Sloboda medija je ugrožena, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i širom sveta. Ali uticaj na zemlje u tranziciji, poput onih na Zapadnom Balkanu, još je štetniji, s obzirom na osjetljivost procesa transformacije. Stoga smo slobodu medija postavili kao ključni element vladavine prava u središte naše strategije Zapadnog Balkana“, rekao je Han u video poruci.

U ime Crne Gore, konferenciju je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Bogdanović je najavio da će Crna Gora nastaviti da radi na razvoju medija i zakonodavstvu koje će podržati taj proces.

„Vlada preduzima sve mjere za razrješenje napada na novinare i imovinu medija. Bezbjedan ambijent za rad medija uslov je svih uslova koji će država institucionalno garantovati svim medijskim poslenicima. Nijedan slučaj napada na novinare, njihovu bezbjednost i imovinu medija ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja“, istakao je on.

Generalni direktor za susjedsku politiku i proširenje Kristijan Danijelson pozdravio je rad EU na procesu proširenja, posebno u oblasti vladavine zakona, ponovivši da sloboda izražavanja i sloboda medija ne mogu biti predmet pregovaranja za zemlje koje se žele pridružiti Evropska unija.

„Prema objektivnoj analizi u izveštajima Evropske komisije, mediji na Zapadnom Balkanu su oblast kojoj su najpotrebniji korektivni napori i pozitivne akcije. I zato su konferencije poput Dana medija toliko važne. Moramo se iznova i iznova baviti ovim problemom, u javnosti, sa vlastima i biti u redovnom kontaktu sa medijskim profesionalcima kako bismo pronašli konkretne načine za poboljšanje “, rekao je Danijelson.

Ovogodišnje treće izdanje fokusirano je na razgovor o tome kako zagarantovati slobodu i održivost medija u regionu i kako obezbjediti podršku novim generacijama novinara. Rasprava o pomirenju i regionalnoj saradnji i prevazilaženju nacionalističkih narativa zauzima centralno mjesto na dnevnom redu konferencije, pored tema kao što su važnost nezavisnog izvještavanja, kako izbjeći manipulaciju informacijama i kako poboljšati pismenost javnih medija.