U Nikšiću je svečano otvoren Evropski filmski festival, u okviru kojeg će do 11. oktobra biti prikazano ukupno deset filmova. Prve noći festivala u Nikšićkom pozorištu prikazani su belgijsko-holandska komedija/drama „Belgijski kralj“ i dokumentarni holandski film „Stranac u raju“. Uoči projekcija, festival su svečano otvorili Marko Kovačević iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i potpredsjednica opštine Nikšić Sonja Nikčević. Kovačević je istakao da Evropska unija sa velikim ponosom sarađuje sa građanima širom Crne Gore.

„Ovaj festival pokazuje da se naša saradnja odvija u raznim oblastima. Sa Evropom nas povezuje kulturno nasljeđe, ali i brojni projekti koje je podržala EU. Pozivam vas da odgledate što više filmova koji se nalaze na repertoaru, jer je riječ o višestruko nagrađivanim ostvarenjima“, rekao je Kovačević.

Nikčević je naglasila da upravo ovakve i slične manifestacije na najbolji način povezuju Crnu Goru sa zemljama članicama Evropske unije, kroz kulturnu razmjenu.

„Iskoristila bih priliku da se zahvalim organizatorima ove manifestacije – Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centru koji su u nama prepoznali pouzdanog partnera u realizaciji ne samo ovog, već i niza drugih projekata. Sigurna sam da će se naša saradnja uspješno nastaviti i u budućem periodu koji smatram veoma važnim, jer nas čekaju brojne obaveze na putu ka Evropskoj uniji“, poručila je potpredsjednica opštine Nikšić.

Svake večeri u Nikšićkom pozorštu u dva termina – u 18h i 20h, ljubitelji sedme umjetnosti u gradu pod Trebjesom imaće priliku da pogledaju filmove rađene u koprodukcijama evropskih zemalja, uz finansijsku podršku Evropske unije. Na repertoaru su francuska drama „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilska koprodukciju „Dijamantino“, češko ostvarenje „Zimske mušice“, mađarski film „Out“, kao i dokumentarni filmovi „Tišina drugih“ i „Daleki lavež pasa“. U srijedu 9. oktobra biće prikazana i dva crnogorska filma ’Igla ispod praga’ mladog reditelja Ivana Marinovića i film ’Muškarci’ iz 1963. godine, koji je režirao Milorad Milo Đukanović. Kompletan repertoar pogledajte ovdje. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra tokom posjete Nikšiću organizovali su i Info dan EU. Na platou ispred Nikšićkog pozorišta predstavljena je izložba projekata EU „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“, koja će biti otvorena do 21. oktobra.

Evropski filmski festival se ove godine održava u osam crnogorskih gradova. Riječ je o jubilarnom, petom izdanju Evropskog filmskog festivala, koji je u julu mjesecu na Žabljaku prvi put imao i ljetnje izdanje. Ovogodišnji festival organizovan je u i Podgorici, Kotoru, Petrovcu, Ulcinju, Bijelom Polju, Petnjici i Mojkovcu.