Brisel 21- 25 novembar 2016, Grupa od šesnaest novinara iz relevantnih crnogorskih medija (televizija, radio i portal Crne Gore, portal i televizija Vijesti, Monitor, TV Prva, TV Pink, Pobjeda, Dan, Dnevne Novine, portal Analitika, portal CDM, agencija Mina, radio Antena M) boravila je pet dana u Briselu u studijskoj posjeti. Bila je to prilika da se bliže upoznaju sa načinom kako fukcionišu evropske institucije, ali i da diskutuju sa predstavnicma Unije o aktuelnim temama u Crnoj Gori.

Posjeta je počela obilaskom Evropskog parlamenta, jedine institucije u kojoj predstavnike bira narod. Dok su poslanici bili na redovnom zasijedanju u Strazburu, njihova zamjena bio je vodič George Stlijanu, uz toplu dobrodošlicu novinare je upoznao sa Evropskim parlamentom, kako funcioniše i koje su mu nadležnosti. “ Evropski parlament je jedino direktno izabrano tijelo. U Parlamentu sjedi 751 poslanik i oni predstavljaju  interese 500 miliona građana Evrope. Svakih 5 godina biraju ih građani iz 28 država članica Evropske unije.”objasnio je Stilijanu.

Kad su upoznali parlament pojetioci iz Crne Gore prešli su na svoj teren. Uslijedila je posjeta sjedištu Audio-vizulene službe Evropske komisije, mjestu odakle kreću sve informacije koje se tiču Evropske komisije. Mišel Džil detaljno je predstavila sajt EBSa , kao i kako mogu pronaći material za svoje priče i preuzeti ga.

“Gotovo sve se može preuzeti, 95% sadržaja, ovih 5% se odnosi na material koji i mi preuzimamo. Jedino što tražimo je da potpišete EU na materijalu.”

Dok crnogorski novinari svakodnevno koriste sajt Komisije, mnogo manje se koristi studio Audio – vizulenog servisa Evropske komisije. Zato je Fred Dont, ispred svojih kolega, pokušao da ohrabri novinare da što više koriste njihove usluge.

“ Sve je besplatno. Mi postojimo, ne da preuzmemo posao novinarima, već da im olakšamo. Možete nas zvati da za vas snimimo izjavu, a možete koristiti i naš studio. Ništa se ne plaća. Samo se morate na vrijeme javiti. ” Jedino što se plaća, objasnio je Fred, ukoliko neka od televizija želi intervju uživo, onda mora da plati satelitsku vezu.

Kasni popodnevni sati rezervisani su za odmor od političkih tema i procesa pregovaranja, istraživanje grada i njegove bogate kulture i istorije.

Već ujutru, zajedno sa ostalim stanovnicima Brisela, novinarska ekspedicija žurila je na sljedeća predavanja. Na redu je bio Generalni Direktorat za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju. Klaus Giring predstavio je šta je zadatak Generalnog Direktorata.

“ Misija Generalnog Direktorata je da  sprovodi susjedsku i politiku proširenja, kao i da koordinira odnosima sa EEA-EFTA zemljama u onom djelu koji se tiče politike Komisije.”, rekao je Giring.

2

Poslije opštih informacija o Direktoratu, uslijedili su konkretni razgovori sa predstavnicima Odeljenja za Crnu Goru Generalnog Direktorata. Zamjenik šefa Odjeljenja za Crnu Goru Tomas Haglajtner, sa saradnicima, Kirsi Pekuri i Adrianom Nikol, otvorio je sa novinarima sve teme, od otvaranja novih poglavlja do konkretnih rezultata koji su potrebni da bi se pojedina poglavlja zatvorila.

Koliko je Evropskoj uniji bitna regionalna saradnja i zašto ulaže novac u nju pojasnio je Morten Jung, šef Odjeljenja za regionalnu saradnju.

U pauzama izmađu sastanaka istraživala se belgijska kuhinja, a šta je na meniju u kantini Evropske komisije novinari su porovjerili odmah nakon brifing za medije.

Poljoprivreda, zaštita životne sredine kao i proširenje Evropke unije teme su koje su rezrevisane za razgovor sa portparolima iz tih oblasti. Klemens Robin objasnila je kako funcioniše Evropska unija kada je poljoprivreda u pitanju, kao i šta se, u tom polju, očekuje od Crne Gore. Portparol Evropske komisije za pitanja zaštite životne sredine Enriko Brivio objasnio je zašto je poglavlje 27 jedno od najzatjevnijih u pregovaračkom procesu. Sa Majom Kocijančić, portparolkom Evropke komisije za spoljnu politiku i bezbjednost, novinari su diskutovali o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori ali i u regionu.

Za kraj drugog dana posjete novinari su obišli Evropsku Federaciju novinara u kojoj Crna Gora ima dva prestavnika.

Poslednji, treći, dan posjete Briselu bio je rezrevisan je za posjetu za Evropskoj službi vanjskih poslova i Misiji Crne Gore pri EU. Klajv Rambold, zamjenik šefa odjeljenja za Zapadni Balkan i Herbet Pribicer ugostili su novinare. “ Bezbjednost Evropske unije je prioritet”, naglasio je Rambold. Budući da je dio karijere proveo u Crnoj Gori Rambold je rado odgovaro na pitanja novinara.

3

Da se novinari u Briselu osjećaju kao kod kuće potrudio se šef Misije Crne Gore pri EU Bojan Šarkić. Šarkić je objasnio šta je zadatak njegovog tima u Briselu, kako funcioniše, a pokazao je radni prostor.

Iako je putovanje bilo namjenjeno upoznavanju evropskih institucija nije izostala ni šetnje Briselom. Pred polazak kući novinari imali priliku da obiđu evropsku prijestonicu, fotografišu se pored čuvenog Atomijuma ili ispod Trijumfalne kapije kralja Leopolda, ispod koje su u drugoj polovini prošlog veka prokopani tuneli kojima prolaze metro i automobili. Uz priču kako je grad nastao i razvijao se polako su se bližili sati kada je trebalo razmišljati o povratku kući.

Putovanje je organizovao EU Info Centar, uz podrsku Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.