Ministarstvo za inovacije, nauku i istraživanje savezne pokrajine Nordrhein Westfalen je u saradnji sa Univerzitetom Heinrich Heine u Dizeldorfu raspisalo konkurs za dodjelu tri “Johannes Rau” stipendije za usavršavanje doktoranata i mladih istraživača iz zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

Nosilac projekta je Institut za njemačko i međunarodno pravo i istraživanje partija na Univerzitetu Heinrich Heine u Dizeldorfu (PRuF).

Cilj ovog programa stipendija je da podrži mlade države na njihovom putu demokratizacije kroz usavršavanje mladih istraživača.

Stipendije pružaju mogućnost sprovođenja istraživačkog projekta ili usavršavanja sa fokusom na istraživanju demokratije na pomenutom Institutu.

Pored toga, stipendisti će imati priliku da se upoznaju sa praktičnim radom u pokrajinskom parlamentu kao i sa radom poslanika u parlamentu pokrajine.

Predviđena je i tromjesečna praksa u političkim partijama, kao i u administraciji parlamenta pokrajine Nordrhein Westfalen.

Stipendije su namijenjene diplomiranim studentima iz oblasti prava, političkih nauka, sociologije i srodnih oblasti.

Kriterijumi:

– akademski uspjeh

– preporuke dva profesora sa matičnog univerziteta kandidata koje dokumentuju naučno (istraživačku) djelatnost kandidata

– ubjedljiv i dobro isplaniran istraživački projekat

– motivaciono pismo

Kandidati moraju posjedovati dobro znanje njemačkog jezika (dokaz: DHS „Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang“, Zentrale Oberstufenprüfung des Goethe Instituts, Das Große Deutsche Sprachdiplom ili sl.).

Starosna granica je 32 godine (mogući izuzeci od tog pravila).

Prijavna dokumentacija: Formular i prijavnu dokumentaciju prema DAAD modelu – „Zahtjev za istraživačku stipendiju“ „Antrag auf ein Forschungs-/Studienstipendium (www.daad.de/de/form) poslati najkasnije

do 31.03. 2017. godine na adresu Univerziteta:

Heinrich-Heine-Universität

Institut für Deutsches und Internationales Parteienrecht und Parteienforschung (PRuF)

Universitätsstraße 1

40225 Düsseldorf Deutschland

PRuF@hhu.de www.pruf.de

Dodatne informacije o potrebnoj dokumentaciji i uslovima možete naći ovdje.

 Kontakt:

Sekretarijat Instituta u Dizeldorfu:

www.pruf.de

e mail: PRuF@hhu.de

Tel: 0049/211-81-15722 (Sekretarijat) ili 0049/211-81-15720 (rukovodilac Instituta) Dr. Heike Merten.

Brošuru sa svim informacijama dostupna je ovdje.