Podgorica, 14. jun – Na ceremoniji u EU Info Centru osam studenata dobilo je sertifikate za zelenu gradnju kroz projekat Stručnjaci Zelene Gradnje, implementiran od strane Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore.

Njemački ambasador Hans Gunther Mattern dodelio je sertifikate Mini Radović, Jeleni Raspopović, Milici Bulatović, Mariji Milkić, Maji Rolevski, Bojani Musić, Dejani Čelebić i Ognjenu Bobičiću.
Izložba postera koji prikazuju 10 principa zelene gradnje postavljena je u EU Info Centru, a učenici su predstavili utiske sa studiskog puta do Frajburga, jednog od najzelenijih gradova na svetu.

Maša Perović, predstavnica Saveta za zelenu gradnju, izrazila je zahvalnost njemačkoj ambasadi za podršku i finansiranje ovog projekta i Univerzitetu u Donjoj Gorici za obezbjeđivanje prostora za module tokom cijele godine.

“Danas imamo dobre vesti iz Evropske mreže zelene gradnje. Oni započinju pilot projekat u kojem se 37 evropskih banaka složilo da daju zelene kredite za gradnju”, rekla je Perović.

Anke Kolins, jedna od osnivačica Savjeta za zelenu gradnju, rekla je da čak i ako je sada penzionisana, srce joj još uvek bije za Crnu Goru.

“Naš cilj je da vodimo i edukujemo društvo kako bismo stvorili ravnotežu između ekoloških ciljeva Crne Gore i njenih građana i potrebe za održivom izgradnjom i razvojem. Uspostavljanje odgovornog, zdravog i prosperitetnog okruženja. To poboljšava kvalitet života za buduće generacije”, rekla je Kolins.

U vrlo emotvnom govoru, jedva zadržavajući suze, Kolins je kazala da je mnogo rada uloženo i dosta toga postignuto i čestitala studentima koji su dobili sertifikate.


Studenti su održali prezentacije na osnovu svog studijskog putovanja i najimpresivnijih arhitektonskih primera zelene gradnje koje su posjetili.

Ognjen i Jelena opisali Univerzitetsku biblioteku u Frajburgu, istoriju te zgrade i kako je grad odlučio da poboljša svoju energetsku efikasnost. Ideja arhitekte je bila da napravi specifične membrane na eksterijeru koja bi se utopile u okruženje biblioteke. Za učenike bilo je fascinantno kako ova zelena zgrada može imati moderan izgled, ali istovremeno obezbijediti osećaj intimnosti.

Marija i Maja su predstavili jedan od najekološkijih hotela na svijetu. On koristi samo obnovljivu energiju, kako od sunca tako i od vjetra, ima nulte emisije, a zaštita životne sredine je prioritet menadžmenta.

Mina i Milica razgovarali su o okrugu Vauban, jednom od najboljih primera održivih životnih okruga. On je ekološki prihvatljiv, energetski efikasan i uglavnom bez automobila. Tokom devedesetih, njeni građani su budućnost uzeo u svoje ruke i započeo renoviranje i adaptaciju mesta gde su živeli.
Njemački ambasador, Hans Gunther Mattern, rekao je da je pozitivno čuti dobre stvari o zelenim temama.

“Govorili ste o mom univerzitetskom gradu Frajburgu. Živeo sam tamo tri godine, a tokom vaše prezentacije pitao sam se da li sam nešto prepoznao. Nisam ništa. Imala sam kola i parkirao sam ih svako jutro ispred biblioteke. Zanimljivo je kako je ovaj grad postao model kako zelene politike mogu da rade. Postao je poznati zeleni grad kombinovanjem ekologije i ekonomije”, rekao je Gunther Mattern.