18-22. septembar 2017. – Studenti i đaci iz Crne Gore su i ove godine pokazali zavidno znanje i vještine i osvojili putovanje „Septembar u Briselu 2017”. Pobjednici četiri konkursa dokazali su se kao odlični poznavaoci odnosa EU i Crne Gore. Sa Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore njih 16 imali su najbolje rezultate na testu znanja o odnosima EU i Crne Gore; učenica Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” je uradila najbolji video rad na temu „Moje putovanje u EU”; najbolji esej na temu „Crna Gora i Evropska unija 60 godina od danas” napisao je student Pravnog fakulteta; a putovanju su se pridružili i pobjednici kviza znanja o EU, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje. Svi oni zajedno proveli su 5 dana u Briselu što je organizovala Delegacija EU u Crnoj Gori i EU Info centar, u saradnji sa fakultetima Univerziteta Crne Gore.

Tokom pet dana nagrađeni studenti i srednjoškolci posjetili su institucije Evropske unije i prisustvovali brojnim predavanjma. Posjetili su Generalni Direktorat za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR) gdje su imali priliku da razgovaraju sa Tomasom Haglajtnerom, Kirsi Pekuri, Sabine Zvanepoel, Majom Smrkolj, Roksanom Mertikariu, Davorom Kuncom, Henkom Viserom, Filipom Leneom, Madalinom Ivanicom i Ivanom Mijatovic. Ispred EEAS-a, diplomatske službe Evropske unije, obratio se Klajv Rambolt. Posjeta Evropskom parlamentu bila je prilika da se studenti i đaci upoznaju sa procesom rada i procedurama donošenja odluka.

Stalna misija Crne Gore pri EU bila je jedna od važnih institucija koje su studenti i đaci posjetili, i od ljubaznog osoblja misije i ambasadora Bojana Šarkića saznali su o odnosima naše zemlje i Evropske unije, iz ugla crnogorske strane. Kako rade i razmišljaju lobisti, studenti su čuli od Aleksandre Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI). A bilo je zanimljivo čuti i viđenje trenutne situacije iz ugla jedne velike NVO, poput Njemački institut za međunarodne i sigurnosne poslove (SWP) i njenog direktora, dr Dušana Reljića.

I pored brojnih sastanaka, našlo se vremena i za obilazak ostalih znamenitosti Brisela, poput Atomijuma, Maneken Pisa, ali i da se proba belgijska čokolada, rebarca.

 

 

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.