Podgorica, 8. decembar 2017. – Uoči predsjedavanja Bugarske Savjetom Evropske unije u 2018. ambasada Bugarske u Crnoj Gori organizuje izložbu fotografija „Šarena Bugarska“ u EU info centru. Na izložbi su prikazane fotografije bugarskog foto-reportera Ladislava Cvetkova. Na fotografijama su prikazani narodni običaji, tradicija kao i ljepote bugarske prirode.

Folklor – Svakih 5 godina se organizuje sabor folklora u gradu Koprivnici pod pokroviteljstvom Bugarske akademije nauka. Sabor na  krajnje autentičan način prikazuje tradicionalno pjevanje  sačuvano u narodu.

 

Gajdaši (gaidari) – Gajde su, uz kaval i tapan, jedan od najpopularnijih instrumenata Bugarskog folklora. Gajde su poznate u Rodopima još od dalekih vremena. Jedan od najpoznatijih orkestara je „100 kaba gajdi“.

Kaval – Kaval je drveni duvački instrument duboko ukorijenjen u tradiciju Bugarskog folklora.

Tapan (tapani) – još jedan instrument Bugarskog folklora koji sa gajdama i kavalom na najbolji nacin prenosi tradicionalne zvuke nacionalnog folklora.

Horo Kalofer– Svakog 6. januara, u Bugarskoj poznat kao Jordanovdan, u gradu Kalofer možete biti svjedoci istinskog spektakla. U ranu zoru sveštenik baca krst u vodu rijeke Tundžde. Tada muškarci i žene obučeni u narodne nošnje ulaze u rijeku da uhvate krst.

Kukeri– Bugarske karnevalske figure uvijek sa maskama na glavi. Oni igrom po ulicama plaše zle sile i tjeraju zimu. 

Kušija (kushia)- Koloritan Bugarski praznik koji se tradicionalno organizuje na Todorovdan (rano proljeće). Tog dana se organizuju i trke konja. Kušija se organizuje u cijeloj Bugarskoj.

Lazarki – Lazarev dan je hrišćanski prazik kojim se obilježava dolazak proljeća i on se praznuje osam dana ispred Velikog dana (Velikdena). Po tradiciji mladi momci u narodnim nošnjama idu kroz selo i pjevaju obredne lazarske pjesme.

Molitva za med – 10. Februara, kad pravoslavna crkva slavi praznik svetog velikomučenika Haralampija u Bogoevgradskoj crkvi „Vavedenije Bogorodično“, običaj je da pčelari donose med i ostale proizvode da ih osveštaju.

 

Nestinari– To je stari paganski običaj. „Nestinari“ igraju bosi po užarenom uglju. Rasprostranjen je u Bugarskoj kao i u sjevernoj Grčkoj. Upisan je u svjetsku baštinu kao nematerijalno kulturno nasleđe UNSKO-a.

Sirni zagovezni– Još jedan stari paganski običaj koji se održao i do danas. Na taj dan mladi pale velike vatre i traže oprost od starijih.

Panevritmija je sistem treninga ispunjena muzikom. Stvorena je od bugarskog ucitelja Petra Danova. Svake godine se organizuje hiljade ljudi na Sedam Rilskih jezera da bi ispunjavali Panevritmiju.