Ove godine se Međunarodni dan slobode medija obilježava u okolnostima koje jasno pokazuju zašto je, više nego ikad, sloboda medija kamen temeljac demokratskih društava, koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i na njima zasnivaju svoje odluke.

Pandemija Kovid-19 pokazala je koliko riskantan i težak može biti rad novinara i koliko su novinari posvećeni kada se radi o donošenju pravovremenih i tačnih informacija svima nama. U vrijeme nesigurnosti, više nego ikad prije, pristup pouzdanim informacijama koje se provjeravaju činjenicama, bez neprimjerenog uplitanja i uticaja, presudan je i doprinosi otpornijem društvu.

“Dok se svijet bori protiv pandemije Kovid-19, suočavamo se sa drugom globalnom pandemijom, dezinformacijama i lažnim vijestima. Moramo se suočiti sa ovom opasnom pojavom sa jednakom odlučnošću i snagom. Želio bih odati počast crnogorskim novinarima koji su tokom proteklih mjeseci uložili ogroman trud u vanrednim okolnostima, pružajući tačne, blagovremene i provjerene informacije svima nama “, poručio je ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Izražavajući zahvalnost medijima na dobro obavljenom poslu, Delegacija EU želi naglasiti da se niti situacija uzrokovana pandemijom, niti bilo koje druge okolnosti, ne mogu koristiti kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobodi medija i slobodi izražavanja.

“Na Međunarodni dan slobode medija moramo još jednom naglasiti važnost poboljšanja profesionalnih standarda u medijskom izvještavanju, kao i potrebu stvaranja povoljnog okruženja u kojem se slobode medija ne mogu zloupotrijebiti ili umanjiti”, rekao je ambasador Orav.

EU u kontinuitetu prati stanje slobode medija kao integralnog dijela pregovora Crne Gore o pristupanju EU. Kao i svake godine,  naša ocjena će biti objavljena u godišnjem izvještaju EU o Crnoj Gori, koji se očekuje krajem proljeća. Iako je pozitivno to što je u 2020. bilo manje slučajeva napada na novinare, želimo podsjetiti da je prošlogodišnji izvještaj posebno ukazao na činjenicu da je u  Crnoj Gori potrebno snažnije garantovati sigurnost  novinara i pojačati napore u istraživanju slučajeva napada na medijske radnike. Izvještaj je takođe ukazao na potrebu da se osigura finansijska i uređivačka nezavisnost svih medija i regulatornih tijela za medije, kao i podrška uspostavljanju efikasnih mehanizama samoregulacije.

Delegacija EU pridaje posebnu pažnju  izazovnim okolnostima u kojima rade crnogorski mediji, a koje je dodatno pogoršala kriza Kovid-19. “EU podržava crnogorske medije kroz različite programe, uključujući Program za profesionalizaciju medija, u okviru kojeg je trenutno aktivno pet projekata u vrijednosti od milion eura. Mi ćemo i dalje stajati na strani slobodnog i nezavisnog novinarstva u Crnoj Gori i tragati za daljim mogućnostima kako bi pomogli medijima da prebrode posljedice pandemije “, naglasio je ambasador Orav.

Želio bih podsjetiti da je sloboda medija pravo, ne samo medijskih profesionalaca, nego i svakog od nas. Moramo posvetiti sve naše napore  zaštiti tog prava, zaključio je ambasador Orav.