Podgorica, 6. novembar 2017. – Koliko Mladi Romi znaju o svom jeziku, kulturi i istoriji imali su priliku da testiraju, a kasnije i poprave, u okviru šestodnevnog ljetnjeg kampa za učenje o romskom identitetu, koji je organizovala NVO Phiren Amenica, uz pomoć Evropske unije.

Zainteresovani romski srednjoškolci i studenti su na kampu mogli da nauče najosnovnije pojmove romskog jezika, ali i o kulturi i istoriji svojih predaka. Kroz online informator, koji je urađen u toku projekta, sa ključnim informacijama o jeziku, kulturi i identitetu Roma polaznici, i ne samo oni, mogu da ponove gradivo.

„Ne samo u Crnoj Gori, već i šire, Romi nemaju mogućnost da uče na svom maternjem jeziku. Mi smo mišljenja da bismo imali bolje rezultate, kada su u pitanju romska djeca u osnovnim školama i generalno u sistemu obrazovanja, ukoliko bi se pružila mogućnost da romska djeca uče na maternjem jeziku,“ rekao je  Elvis Beriša, izvršni direktor NVO Phiren Amenica .

Sredstva, od 3206 eura, za relizaciju kampa NVO Phiren Amenica je dobila od organizacije Help koja sprovodi projekat Promocija i zaštita ljudskih prava Roma i Egipćana i ostalih ranjivih grupa. Kroz ovaj projekat dodijeljno je sedam grantova u cilju unapređenja života Roma.

„Budućnost Roma i Egipćana zavisi od njih samih. Ukupno smo dodijelili sedam grantova, a dva implemetira NVO Phiren Amenica. Tematika kojom se ova organizacija bavi čini mi se veoma važnom za napredak čitave romske populacije,“ rekao je Klaus Mok regionalni koordinator organizacije HELP.

U komisiji za dodijelu grantova učestvovalo je i ministarstvo rada i socijalnog staranja. Kako su saopštili iz te institucije država radi na tome da se poveća kvalitet obrazovanja pripadnika romske i egipćanske populacije, te da romska djeca sačuvaju i uče svoj jezik i da ga kasnije aktivnije koriste.

„Očuvanje romskog jezika, odnosno očuvanje identiteta Roma je, ne samo jedna od temeljnih vrijednosti Crne Gore i našeg ministarstva, nego su tu vrijednost prepoznali romske nevladine organizacije i Romski nacionalni savjet. Mislim da ovoj temi u budućnosti treba da damo još više važnosti,“ poručio je Leon Đokaj, generalni direktor za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

O tome tome šta je aktuleno u romskoj zajednici, koji su problemi i izazovi sa kojima se Romi u Crnoj Gori susreću,  zaiteresovani pripadnici te zajednice mogu pročitati na prvom romskom portalu Romalitika MNE i to na maternjem jeziku. Izradu portala je pomogla  Evropska unija sa 3150 eura.