Naša nagradna online igra „Ljudska prava na dlanu“ sada je dostupna svim zainteresovanim na sajtu www.pravanadlanu.me. Igra je prvobitno bila namijenjna srednjoškolcima, koji su je igrali u okviru četvorodnevnog turnira, organizovanog povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Kako bi nastavili promociju ove važne oblasti, odlučili smo da igru otvorimo i za širu javnost.

Igrica se sastoji od pitanja o ljudskim pravima iz različitih oblasti, na koja učesnici odgovaraju tako što se kreću pionom po zanimljivoj tabli, bacajući kockice. Pravo da učestvuju imaju svi zainteresovani građani Crne Gore, koji žele da provjere svoje znanje iz ove oblasti i osvoje vrijedne nagrade: vaučere za zimovanje u Crnoj Gori u vrijednosti od 400 eura ili pakete domaćih proizvoda. Igra traje do  28. decembra, a dva dana kasnije planirano je izvlačenje imena pobjednika.

„Inspirisani rezultatima naših prethodnih online igrica, a u vrijeme kada i dalje vlada epidemija korona virusa, htjeli smo da građanima ponudimo nešto korisno, poučno i motivišuće, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Ovim putem pozivamo sve da igraju, koliko god žele puta, sve dok ne ostvare željeni rezultat, koji ih kandiduje za učešće u nagradnoj igri“, objašnjava koleginica Ana Popović, koja je koordinisala izradu igrice.

Igricu smo osmislili u saradnji sa NVO Građanska alijansa, sa kojom tradicionalno svake godine obilježavamo 10. decembar.

„Građanska alijansa već godinama unazad organizuje takmičenje za srednjoškolce pod nazivom „Potraga za ljudskim pravima“, a ove godine je zbog situacije sa COVID-19, ono organizovano u vidu online igrice. Učenici su zaista pokazali visok nivo poznavanja ljudskih prava iz razlitičtih oblasti koje smo im pripremili i jako mi je drago zbog toga. Očekujemo da igrica bude dobro prihvaćena i od strane opšte javnosti, naročito jer je toliko raznovrsnih oblasti uključeno i mnogi će biti u prilici da provjere svoje znanje, ali i da nauče nešto novo, tako da bih pozvala svakog da učestvuje, nevezano za profesiju ili zanimanje“, poručila je Aleksandra Vukčević iz NVO Građanska alijansa.

U pripremi pitanja su pomagali partneri: Ombudsman, Savjet Evrope, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Centar za zaštitu ptica, Alicorn, Asocijacija za Demokratski prospeortet – Zid, Forum Progress, Forum Mladi i neformalna edukacija, RYCO, Agencija za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, NVO Phiren Amenca, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje sudija, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Savez slijepih, 35 MM, Crnogorska panevropska unija i mladi evropski ambasadori.

Za više informacija o igrici i dodjeli nagrada pratite naše Facebook i Instagram stranice.