PODGORICA, 27. april 2016. – Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, uz podršku EU Info centra, tradicionalno će obilježiti 9. maj, Dan Evrope. Ove godine obilježava se 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora i 30 godina postojanja programa Erasmus, najstarijeg programa Evropske unije u oblasti obrazovanja.

U okviru trodnevne proslave, u petak 5. maja, na nikšićkoj tvrđavi Bedem, u saradnji sa Bedem festom, organizujemo DJ žurku posvećenu proslavi tridesetogodišnjice programa Erasmus. Prisutne će zabavljati crnogorski didžejevi DJ Iron, Petrumatik i Proximus, a zvijezda večeri je Lea Dobričić.

Lea 8

„Ova žurka je poklon Evropske unije studentima i mladim ljudima u Crnoj Gori povodom 30 godina postojanja Erasmus programa, jednog od najuspješnijih programa Evropske unije ikada. U okviru Erasmusa mladi ljudi imaju priliku da putuju u zemlje Evrope i studiraju na tamošnjim univerzitetima, a od skora imaju i priliku za sticanje radnog iskustva u zemljama Evropske unije, “ rekao je Stafan Vukotić savjetnik za medije i informisanje u Delegaciji Evropske unije u Podgorici.

Zabava u Nikšiću počinje u 21 čas.

„Lijepo je početi u Nikšiću, Nikšić je tim činom pozicioniran kao mjesto koje će imati to zadovoljstvo da svojim sugrađanima i svim gostima i posjetiocima, zahvaljujući Delegaciji Evropske unije i EU Info centru, ponudi sjajan program, “ rekao je Petar Šundić iz Bedem festa.

vox instagram

Drugog dana proslave, 6. maja, na Trgu Nezavisnosti nastupiće hor Viva Vox sa početkom u 21h. Na oba koncerta ulaz je slobodan.

U utorak 9. maja 2017, na platou ispred prostorija EU Info centra, u ul. 19. decembra 8, u blizini Gradskog stadiona, sa početkom u 10 časova, biće upriličen tročasovni program različitih sadržaja. U okviru dječjeg programa, nastupiće simfonijski orkestar Muzičke škole „Vasa Pavić, “ a svoja umijeća predstaviće mališani iz podgoričkih vrtića i učenici osnovnih škola. Za najmlađe je pripremljen bogat zabavni program uz učešće animatora. Tokom ceremonije proslave biće uručene nagrade učesnicima likovnog konkusa „Evropa – to smo mi,“ u kojem su učestvovale 43 škole iz 18 opština.

Istovremeno na platou ispred EU Info centra, biće održan Sajam ambasada država-članica Evropske unije. Tom prilikom svi posjetioci moći će da se upoznaju sa različitostima Unije, osjete duh evropskih kultura, ali i da probaju jela nacionalnih kuhinja država članica EU.

U okviru proslave Dana Evrope, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore će, pod pokroviteljstvom ambasade Italije u Crnoj Gori, organizovati izložbu fotografija poznate umjetnice Tine Modoti. Radovi će biti izloženi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici od 5. do 13. maja 2017. godine, a od 15. do 30. maja fotofrafije će biti postavljene u Tivtu, u Muzeju pomorskog nasljedja u Porto Montenegru.

Ministarstvo evropskih poslova sa Delegacijom Evropske unije, uz podršku EU Info centra,obilježiće Dan Evrope u Ulcinju na centralnom gradskom trgu sa početkom u 12 časova.

Srdačno pozivamo sve građane da zajedno proslavimo Dan Evrope!

O Danu Evrope

Dan Evrope se proslavlja svake godine 9. maja u čast Šumanove Deklaracije od 9. maja 1950. godine, u kojoj je tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, predstavio svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, koji bi rat među narodima Evrope učinio nezamislivim. Njegova vizija je bila da stvori evropsku instituciju koja bi udružila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika. Ugovor koji je udario temelje takvom tijelu potpisan je nepunu godinu kasnije. Šumanov predlog se smatra početkom onoga što je danas Evropska unija.