Epidemija korona virusa promijenila je dosadašnji način života. Trenutna situacija odrazila se i na način na koji obilježavamo važne datume. Tako su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar ove godine odlučili da Dan Evrope proslave na drugačiji način. Drugačije, ali opet zajedno – naša je poruka  u susret 9. maju.

Za građane Crne Gore pripremili smo specijalnu televizijsku emisiju “Naštimuj se na Evropu”, koja će se emitovati u subotu veče 9. maja od 20:10 istovremeno na tri televizije sa nacionalnom frekvencijom: TVCG, TV Prva i TV Vijesti. Glavna zvijezda programa, koji će moderirati mladi evropski ambasadori, je regionalni umjetnik Rade Šerbedžija, sa bendom Zapadni Kolodvor. Šerbedžija je, u skladu sa principima solidarnosti, odlučio da održi koncert na istarskoj obali iz porodične kuće eksluzivno za građane Crne Gore, bez autorskog honorara.

Gledaoce će pozdraviti amabasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i premijer Crne Gore Duško Marković. Ambasador Orave će zajedno sa rezidencijalnim ambasadorima EU zemalja članica pokazati i kako su oni proveli prethodne sedmice, prilagođavajući se na nove okolnosti. Poseban segment emisije posvetili smo najmlađima, koji u „Evropalici“ šaljivo odgovaraju na pitanja o EU i njenim vrijednostima.

U susret Danu Evrope, ambasador Orav se osvrnuo na trenutno stanje i ukazao na činjenicu koliko je sada važna, ali i prisutna solidarnost.

„Ova krizna situacija nas je naučila da svijet i Evropu posmatramo drugim očima. A ono što vidimo je ujedinjen pristup Evropske unije u borbi protiv ovog virusa i potpuno sam siguran da će Evropska unija iz ove krize izaći snažnija i ujedinjenija nego ikada ranije. Nismo zaboravili naše prijatelje na Zapadnom Balkanu. Evropska unija je pokazala svoju solidarnost ovdje u Crnoj Gori, a i Crna Gora je demonstrirala konstruktivan pristup u saradnji sa Evropskom unijom“, porčuje Orav.

Pored TV emisije, pripremili smo i zanimljiv online program tokom maja, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom da Evropu slavimo tokom cijelog mjeseca u kojem slavi rođendan. Na našim društvenim mrežama već možete da pratite kampanju „EU na dlanu“, koju čine kvalitetni i korisni sadržaji, zanimljive svim generacijama.

Od 18. maja do 18. juna organizujemo prvi online Evropski filmski festival. Filmovi će biti dostupni na posebnoj online platformi, kojoj će zaintresovani građani moći da pristupe besplatno.

Takođe online, od 25. maja do 25. juna imaćete priliku da pratite i kurs o evropskom demokratskom građanstvu, kojim želimo da kroz neformalno obrazovanje među mladima promovišemo koncept evropskih vrijednosti.

Krajem maja, zajedno sa ambasadama zemalja članica EU u Crnoj Gori promovisaćemo knjigu, u kojoj su rezidencijalni ambasadori EU podijeliti svoja iskustva iz perioda epidemije korona virusa.

Ove godine, Evropska unija slavi svoj 70. rođendan. Dan Evrope obilježava se svake godine 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova kojom je 1950. godine najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik –  koji je vremenom prerastao u Evropsku uniju.

Program „Mjesec Evrope“ u Crnoj Gori

 

 

1.Maj

 

31.Maj

Diplomate ujedinjene u različitosti

·       Diplomate iz Crne Gore kreirali su video „HVALA VAM za građane u Crnoj Gori, pokazujući duboko poštovanje za ljude na prvoj liniji borbe protiv COVID-19.

·       Knjiga sa ličnim utiscima rezidencijalnih ambasadora EU u Crnoj Gori sadrži lični pečat o tome kako ambasadori provode svoje vrijeme tokom zatvaranja (ostani doma), smiješne anegdote, lijepe slike itd.

9. maj TV program „Naštimuj se na Evropu“

TV program „Naštimuj se na Evropu“ Dana Evrope, 9-og maja u 20:00h, istovremeno će se prikazivati na tri nacionalne TV stanice, a kojim će moderirati dva mlada evropska ambasadora. Program će se sastojati od:

·       Koncerta superzvijezde Rada Šerbedžije i benda Zapadni Kolodvor

·       Oficijelnih govora ambasadora EU i premijera

·       Kratkog video prikaza podrške EU Crnoj Gori u borbi protiv pandemije Covid-19

·       Kolaž video – rezidencijalni ambasadori u Crnoj Gori tokom slobodnog vrijemena

·       „Evropalica“ – naši najmlađi odgovaraju na pitanje šta Evropa njima znači;

15. maja

15. jula

EU na dlanu – drugi dio

Kampanja nudi različite aktivnosti dostupne građanima iz njihovih domova putem digitalnih alata. Cilj kampanje je približiti EU građanima, posebno mladima, u cilju promovisanja EU vrijednosti, obrazovanja i nadahnjuća. Kampanja se sastoji od:

·        EU Kviza

·        Čitanja bajki iz EU

·        Praktičnih savjeta i tutorijala o: baštovanstvu, energetskoj efikasnosti i reciklaži hrane

·        Država članica EU kroz muziku, tekst, sliku i recepte;

18. maja

18. juna

Evropski filmski festival

Zbog pandemije COVID-19, kulturni događaj Evropski filmski festival biće organizovan putem interneta, a prenos počinje 18. maja i trajaće mjesec dana.

 

20.maja

20. juna

Igrica o EU

Edukativna igrica o znanju EU i zemalja članica EU čiji je cilj igrice unapređenje opšteg znanja o Europskoj uniji, a naročito o državama članicama Europske unije. Mini igrice će se fokusirati na znanje o EU vrijednostima, programima, mogućnostima itd., dok će se pitanja i zadaci zemalja članica EU zasnivati na kulturi, zabavnim činjenicama, istoriji i politici.

25. maja

25. juna

Kurs o evropskom državljanstvu

Cilj ovog programa je da promoviše evropsko demokratsko građanstvo među crnogorskim mladim ljudima u cilju jačanja odgovornosti pojedinca o aktuelnim izazovima, pružanju znanja i otvorene rasprave o EU temama. Takođe, učvrstiti evropske vrijednosti kao što su mir, ljudska prava, demokratija, solidarnost itd. i širiti ih među omladinskom populacijom. Omladinski rad ima vrlo važnu ulogu, posebno kroz neformalno obrazovanje.