Evropska unija biće kompletna tek pristupanjem država Zapadnog Balkana, i zato je važno da proširenje EU ostane među prioritetima nove briselske administracije, uz podršku članica Unije. Ovo je jedan od zaključaka sa konferencije „Trenutno stanje EU i budućnost politike proširenja EU“, održane u podgoričkom EU info centru.

Ambasada Mađarske u Crnoj Gori u saradnji sa Institutom za vanjske poslove i trgovinu Mađarske organizovala je konferenciju na kojoj je, u okviru dva panela, razgovarano o rezultatima i narednim koracima Crne Gore u procesu pregovora s EU, kao i prethodnim iskustvima proširenja.

Skup je otvorio mađarski ambasador u Podgorici Jožef Neđeši, koji je istakao da tema današnje konferencije ne može biti aktuelnija nego što je danas. Glavni pregovarač Aleksandar Drljević je istakao da je politika proširenja u istoriji EU prepoznata kao jedan od ključnih mehanizama za jačanje jedinstva, evropskog duha i saradnje i njegovanje različitosti.

Zemlje Zapadnog Balkana, dodao je Drljević, vjeruju da njihova budućnost leži u EU – čak i ako je Unija sama upletena u brojna pitanja poput imigracije, bezbjednosti ili populističkih pokreta.

“Pristupanje EU pokazalo se kao jedan od najjačih pokretača ekonomskog razvoja, stabilnosti i mira, i zato svi imamo zajednički interes da nastavimo“, poručio je glavni pregovarač.

Ministarski komesar za Bregzit u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Sabolč Takač, istakao je da EU nije kompletna bez ovog regiona.

“Moramo na tome snažno da radimo, i Mađarska neće biti usamljena u tom poslu jer u EU postoji grupa prijatelja proširenja, koja može lako biti identifikovana geografski. Vjerujemo da su u procesu pristupanja Crna Gora i Srbija već dosta postigle u poređenju sa drugima“, naveo je Takač.

Državni sekretar za bezbjednosnu politiku i politički direktor Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Ištvan Balog, poručio je da je proširenje EU pozitivno, kako sa političkog tako i sa ekonomskog stanovišta.

“Mi vjerujemo da Crna Gora i Srbija mogu biti članice EU i prije 2025. godine, i zalagaćemo se za to, kao i za otvaranje preostalih poglavlja u pregovorima u slučaju Crne Gore. Naše iskustvo pokazuje da je otvaranje poglavlja postalo veoma politizovano pitanje, a da je u prethodnim proširenjima bilo više tehničko, pogotovo zato što otvaranje nekog poglavlja znači tek početak jednog pocesa“, istakao je Balog.

Direktor Instituta za vanjske poslove i trgovinu, Marton Ugrošdi, smatra da je važno održati temu proširenja EU aktuelnom, poručujući da Mađarska ulaže napore da ta tema bude prisutna na stolu EU i da podržava zemlje Zapadnog Balkana u njihovoj integraciji u EU.