Svi smo stvoreni jednaki, ka efikasnijoj zaštiti potrošačkih prava lica sa invaliditetom

O projektu

Osobe sa invaliditetom suočavaju se sa različitim oblicima diskriminacije u svojoj svakodnevnoj rutini, ali jedna od glavnih prepreka za vođenje dostojanstvenog i nezavisnog života je djelimični ili potpuni nedostatak pristupa robi i uslugama, posebno za osobe sa oštećenim vidom. Stoga ovaj projekat ima za cilj da pomogne socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom kroz olakšan pristup robama i uslugama na tržištu, kao i da omogući jednakost osoba sa invaliditetom u zaštiti potrošačkih prava. Takođe, njime se podržava jačanje kapaciteta civilnog društva u borbi za jednakost potrošačkih prava.

Jednostavno rečeno, projekat odgovara na snažnu potrebu za poboljšanjem stanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori. Tokom dvogodišnjeg perioda implementacije, projekat je doprinio unapređenju kapaciteta nevladinih organizacija koje se bave zaštitom potrošačkih prava osoba sa invaliditetom. Njime su kreirani i mehanizmi za prijavljivanje slučajeva diskriminacije osoba sa invaliditetom kao potrošača kroz radnu grupu, a pokrenuti su i posebna telefonska linija i veb platforma.

Pored toga, projektom su omogućene i različite koristi osobama sa invaliditetom i društvu u cjelini, budući da je tokom trajanja projekta podignuta svijest ključnih aktera i javnosti o načelima i prednostima socijalne inkluzije ranjivih grupa. U okviru projekta je sprovedena i procjena implementacije pravnog i institucionalnog okvira koji se odnosi na prava osoba sa invaliditetom kao potrošača, kao i procjena percepcije osoba sa invaliditetom u pogledu pristupa robama i uslugama.

Grantovi

Dummy grant

Galerija

Naziv projekta:
Svi smo stvoreni jednaki, ka efikasnijoj zaštiti potrošačkih prava lica sa invaliditetom
Datum početka:
01/05/2018
Datum završetka:
30/04/2020
Lokacija:
Podgorica, Bijelo Polje, Bar
Budžet:
128782.50€
Korisnik projekta:
Centar za zaštitu potrošača (CEZAP)
Savez slijepih Crne Gore (SSCG)

Uspješna priča

Svi smo stvoreni jednaki, ka efikasnijoj zaštiti potrošačkih prava lica sa invaliditetom

Fusce porttitor faucibus est, ac feugiat libero. Sed cursus justo erat, vitae dignissim turpis imperdiet vitae. Aliquam mattis odio sed lacus euismod, eget placerat diam consectetur. Fusce in erat sit amet orci euismod semper. Proin at tristique sem, at suscipit neque. Ut pellentesque sagittis leo, non ullamcorper libero rhoncus vitae. In hac habitasse platea dictumst. Suspendisse egestas nulla quis turpis gravida, vel convallis enim vehicula. Ut a luctus purus. Aliquam placerat, mauris at pellentesque fermentum, magna metus vulputate arcu, sed varius mi libero id lacus. Pellentesque consequat quam non tincidunt maximus. Nulla egestas lobortis ligula ut blandit. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Integer a urna at purus varius placerat vitae non turpis.

Implemented by the NGO Monitor Center for Media and Democracy, with an aim to help reducing the level of peer violence against Roma youth. In order to raise awareness of peer violence against members of the Roma community, this sub-grant included production of several research articles. In the research process were also involved journalists from the Roma portal “Romalitika”.