Primjeri ženstva i junaštva – heorine naše prošlosti i sadašnjosti

U skladu sa crnogorskom istorijom, očekivano je da mjesto u našoj kampanji nađu i vojnikinje. Tako smo odali počast Ljubici Popović, aktivistkinji i narodnoj heroini Jugoslavije. Tu je i Milosava Perunović, koja se u Prvi svjetski rat otisnula kao Milosav, svjesna da drugačije ne bi mogla da brani svoju zemlju.
Vojnikinja Nevena Nikolić nije morala da skriva svoj identitet, da bi uspjela da upiše i završi prestižnu američku vojnu akademiju Vest Point. Ona je jedina osoba, ne samo žena, iz Crne Gore kojoj je to pošlo za rukom. Prije akademije nije maštala o vojsci, niti je imala iskustva sa teškim fizičkim vježbama. Niko iz njene familije nije imao vojno obrazovanje. Odlučila je da krene ovim putem nakon što je za Vest Point akademiju i sve ono što ona pruža čula na jednom predavanju tokom srednje škole. Osim formalnog, na akademiji je stekla i životno obrazovanje. Naučila je da prebrodi svaki izazov, da pređe sopstvene granice i da bude istrajna.

„Postoji podatak da od 1,200-1,300 studenata, koji upišu Vest point akademiju, svega 900 njih završi. Tokom mog prvog dana na akademiji, zvono se oglasilo nakon svega 17 minuta. To zvono se čuje kada prva osoba odustane. Da ta osoba ne budem ja, pomogla mi je istrajnost. Istrajnost je upravo ono što nema rodni karakter, nije važno da li ste žena ili muškarac, koja je vaša početna pozicija u životu. Ako imate cilj i pokažete upornost da stignete do njega, sigurna sam da se vrata moraju otvoriti i da prosto morate doći do te instance ili joj se približiti. Tako da bih hjtela da ohrabrim sve da nastave i istraju u zamisli, koliko god ona netradicinalna bila“, kaže Nevena.

Nevena Nikolić rođena je u Podgorici, 28. februara 1997.godine. Završila je Gimnaziju “Slobodan Škerović”, a na vojnoj akademiji stekla je i diplomu ekonomistkinje. Danas je potporučnica i od septembra 2021. godine radi u Ministarstvu odbrane.

Nevena Nikolić bila je jedna od govornica na našoj panel diskusiji „Primjeri ženstva i junšatva“, koju smo organizovali u okviru istoimene kampanje.