PODGORICA, 18. mart 2017. – EU Info centar bio je domaćin drugog po redu Sajma legalnih radnih migracija u SR Njemačku koji je održan 16. i 17. marta.  Bila je to prilika da predstavnici njemačke Federalne agencije za zapošljavanje i Ambasade u Podgorici predstave posjetiocima kako izgleda živjeti i raditi u toj zemlji. Zainterovani posjetioci mogli su čuti precizne informacije o tome kako se traži posao i kako se za njega aplicira, te kakva je procedura nostrifikacije diploma ili dobijanja vize.

170316_njemacka_zaposljavanje 1

170316_njemacka_zaposljavanje 9

Tokom dva dana održavanja sajma, EUIC je posjetilo oko 450 zainteresovanih građana, a pojedini među njima već su naćinili i prve korake ka nalaženju posla u Njemačkoj, budući da je sajam organizovan i sa namjerom da se predstavnici njemačke Federalne agencije za zapošljavanje upoznaju kandidate IT i medicinske struke, budući da su određena zanimanja u okviru ovih sektora deficitarna na njemačkom tržištu rada.

170316_njemacka_zaposljavanje 10

Za zainteresovane kandidate koji su pokazali stručnost za neko od traženih zanimanja i znaju njemački jezik, njemački zavod za zapošljavanje posredovaće u nalaženju posla, a za kandidate koji su kvalifikovani za tražena zanimanja iz IT sektora, gdje je preduslov bio perfektno poznavanje engleskog jezika, i medicinare koji ne znaju njemački jezik, biće napravljena baza podataka i pokušaće se naći poslodavac koji bi, eventualno bio spreman da investira u njihovo učenje jezika.

170316_njemacka_zaposljavanje 12

Poslodavci će birati, a prednost će imati iskusniji kandidati sa radnim iskustvom, praktičnim znanjima i vještinama koje se traže na njemačkom tržištu rada.

Sajam je rezultat saradnje Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, koja će biti nastavljena i ubuduće.

Više informacija na:

http://www.germany-visa.org/working-germany-getting-german-work-permit/

http://www.eu-bluecard.com/eu-blue-card-germany/