Sve počinje sa znanjem, a znanje počinje obrazovanjem. Zato je škola bitna. “Božidar Vuković-Podgoričanin“, škola na periferiji Podgorice, mnogima je bila prvi prag znanja. To je škola koju pohađa i veliki broj romske i egipćanske djece. Nažalost, mnoga ne preskoče taj prag. Ali je mnogo i onih koji znaju kakva moć leži u znanju. Jasmina Beriša školu “Božidar Vuković-Podgoričanin“ napušta sa svim peticama i diplomom „Luča“. Jasno je da je srećna i ponosna na sebe.

“Donekle sam i primjer drugoj romskoj djeci, a posebno djevojkama, da nastave svoje školovanje, što i jeste najvažnija stvar u današnjem svijetu. Kroz obrazovanje možete sve ostvariti jer je to ključ koji otvara mnoga vrata.“ svjesna je Jasmina.

Jasmina se sprema za srednju školu, a već razmišlja o fakultetu. Dane provodi učeći, dok mnogo njenih vršnjaka uveliko radi, kako bi pomogli svoje porodice.

“Imala sam priliku da upoznam djecu koja napuštaju školu da  bi pomagali svojim roditeljima. To nije prisilan rad, već i sami vide da im ne preostaje ništa drugo, već da pomognu svojim roditeljima. Voljela bih da nije tako.“ kaže Jasmina.

Jasmina sebe vidi kao uspješnu, samostalnu ženu sa fakultetskom diplomom, u svijetu u kojem će biti više pravde. Kaže da danas ima mnogo djece koja ne mogu da idu u školu, a morali bi biti đaci. Nada se da će u godinama koje dolaze situacija biti mnogo bolja i da će biti mnogo više djece u školskim klupama nego na ulici. Jasmina sa osmjehom gleda na budućnost.

I Šejla Pepić je završila osnovnu školu “Božidar Vuković-Podgoričanin“. Danas završava Fakultet političkih nauka i još par ispita je dijeli od diplome socijalnog radnika. Svoju osnovnu školu voli jer prihvata različitosti, prihvata svu djecu bez obzira odakle dolaze. „Sa drugim školama to nije slučaj“, kaže Šejla. Diskriminacije ima, makar one prikirvene.

Različitost Šejla prihvata kao različitost ljudskih karaktera, ostale razlike prema njenom mišljenju ne bi trebale postojati. Vidi se napredak kada je poštovanje ljudskih prava Roma u pitanju, kaže Šejla, ali još uvijek je to daleko od potrebnog. Sada treba više pažnje posvetiti  Romkinjama, a posebno djevojčicama.

“Djevojčice bih povezala sa osnovnim obrazovanjem, jer je ono obavezno za sve. Ali isto tako ima mnogo djevojčica koje sa ranim zasnivanjem bračne zajednice ne završe svoje osnovno obrazovanje. To se smatra dijelom tradicije i običaja i institucije su te koje moraju da rade na povećanju svijesti kod zajednice i njenoj integraciji,“ tvrdi Šejla

Šejla je dvije godine provela u školi kao medijatorka sa romskom i egipćanskom zajednicom. Povezivala je djecu sa školom, školu sa roditeljima, zajednicom. Sve sa željom da što više djece iz ranjivih grupa slijedi njen i Jasminin primjer. Njih dvije obećavaju da će se kroz život boriti da što više djece shvati da sve počinje sa znanjem a znanje počinje obrazovanjem. I školom, kao što je “Božidar Vuković-Podgoričanin.“