Podgorica, 24. novembar 2016. –  Brzina postupka, jednostepenost u odlučivanju, bitno smanjenje troškova za stranke, snaga pravosnažne sudske presude, najznačajnije su prednosti arbitraže – vansudskog rješavanja privrednih sporova, ocijenjeno je na prezentaciji Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore koja je u četvrtak održana u EU Info Centru.

Potpredsjednik Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Stanko Zloković ocijenio je da je ovaj institut još nedovoljno iskorišćen te da ga treba dodatno promovisati jer se firme po inerciji za rješavanje sporova obraćaju sudu, što je nekada bio jedini mogući način.

Na prezentaciji je objašnjeno da je arbitraža, za razliku od državnog suda, posebna sudska institucija čije arbitre, koji meritorno rješavaju spor, biraju stranke u postupku. Arbitražni sudovi još se nazivaju i „izabrani sudovi“.

Postupak pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori Crne Gore vodi se na način da se obezbijedi pravično i efikasno rješavanje sporova i izbjegnu nepotrebna odugovlačenja i troškovi, kazali su iz te institucije.

U postupku koji se tako vodi postoji autonomija volje stranaka da izaberu broj arbitara, mjesto procesa, materijalno pravo i jezik.

Oni su kazali i da su ovakvi procesi zastupljeni u nacionalnom ali još više u međunarodnom prometu, jer je arbitraža brža, manje formalna od državnog suda,  i spor se rješava u prvom stepenu.

Iz PK su kazali i da su arbitri dobri poznavaoci trgovačkog prava, a sporove u određenim slučajevima mogu rješavati i primjenom načela pravičnosti (ex aequo et bono).

Arbitražni sud pri Privrednoj komori Crne Gore je samostalna i nezavisna institucija. Pravni osnov za njegovo funkcionisanje je Zakon o arbitraži koji je usvojen prošle godine, a PKCG je razradila arbitražna pravila koja uređuju arbitražni postupak i organizaciju Arbitražnog suda. “Sve je urađeno po međunarodnim standardima i pravilima“, kazao je Zloković.

Arbitražni sud je osnovan u decembru prošle godine.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.