Knjiga „Evropska unija i Crna Gora: proces pristupanja” autorke profesorice Gordane Đurović predstavljena je u EU info centru 31. januara. Osim profesorice Đurović, na prezentaciji su govorili i ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav i predsjednik Parlamentarnog odbora za EU integracije, Adrijan Vuksanović.

Ambasador Orav je kazao da je profesorica Đurović jedan od najpriznatijih eksperata u oblasti EU integracija i da uspijeva da u svojoj knjizi objasni kompleksne zahtjeve, političke i ekonomske reforme koje je Crna Gora implementirala i nastavlja da implementira.

„Širenje pravih informacija i počinjanje korisnih diskusija o Evropskoj uniji je posebno važno jer znamo da se EU konstatno razvija i kreće naprijed. U svom „Stanje unije“ govoru, predsjednk EK Žan Klod Junker je jasno kazao da je pravi put održati kredibilnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan. Politika proširenja je bila jedna od naših najuspješnijih priča. Njena transformativna moć je neupitna,“ rekao je Orav.

Adrijan Vuksanović je pohvalio ulogu profesorice Đurović na samom početku procesa pristupanja, kada je bila ministar za evropske integracije.

“Zbog toga je je drago da je ostala u procesu EU integracija kroz akadmsko angažovanje i objavljivanje kniga. Knjige kao što su ova su dobre jer u regionu vidimo sve više i više da  afirmisanje jednog identiteta znači negaciju drugog. Oni zaboravljaju činjenicu da je neophodan drugi identitet da bi afirmisao svoj. Zbog toga nije tačno da se ulaskom u EU gubi sopstveni identitet. Zapravo u u kontatku sa drugima vaš identitet se osnažuje i afirmiše. Crna Gora je sjajan primjer u tome,“ kazao je Vuksanović

Profesorica Đurović je kazala da je ovo najnovija iz serije knjiga koje je napisala o Evropskoj uniji i procesu integracija. Kada su promjene u EU u pitanju, Đurović je kazala da ova knjiga stavlja naglasak na posljednjih 5 godina ekonomskog oporavka, Bregzit i njegove implikacije, kao i prioritete aktuelne Evropske komisije.

Sa druge strane, crnogorske integracije ostaju najveća i najvažnija tema ove knjige. Đurović je kazala da je poseban naglasak stavljen na mapu puta u oblasti vladavine prava, objašnjenje prelaznih i zavšnih mjerila, važnost finalnog monitoringa, kao i Berlinski proces i njegov potencijalni nastavak.

Ona je kazala da će sljedeće četiri godine biti ključne u integracionom procesu, i da bi prateći trenutnu dinamiku sva pregovaračka poglavlja mogla biti zatvorena do kraja 2022 godine.

Knjigu možete preuzeti ovdje.