Kolegijum Komesara sastao se putem videokonferencije sa vladom Njemačke na početku njemačkog predsjedavanja Savjetom EU. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen rekla je da je početak njemačkog predsjedavanja došao u ključnom trenutku jer će narednih šest mjeseci u velikoj mjeri odrediti budućnost EU.

“Ne samo da moramo prevazići krizu, već to želimo i moramo i hrabro nastaviti na putu modernizacije unutar Evropske unije”, rekla je ona na konferenciji za štampu nakon sastanka. “Najznačajniji izazovi u Evropi prije krize ostaće isti nakon završetka ove krize: klimatske promjene, digitalizacija i položaj Evrope u svijetu.”

Podsjetila je na hitnost zadatka da se postigne sporazum o NextGenerationEU i dugoročnom budžetu EU u Evropskom savjetu, rekavši da je kriza ta “koja postavlja tempo”. “Svaki dan kada izgubimo, gledaćemo ljude kako gube posao, kompanije kako propadaju i naše ekonomije kako slabe.”

U izjavi objavljenoj ranije, predsednica von der Lajen pozvala je Davida Sassolija, predsednika Evropskog parlamenta, Angelu Merkel, nemačku kancelarku, u svojstvu rotirajućeg predsjedavanja Savjetom, i Charlesa Michela, predsednika Evropskog saveta, na sastanak 8. jula kako bi se sumirao napredak i pripremili intenzivni politički pregovori koji predstoje.

Von der Lajen je takođe primjetila da su prioriteti njemačkog predsjedavanja i prioritetni projekti koje je Komisija usvojila u potpunosti usklađeni – od klimatskih promjena do digitalizacije i otpornosti. Ona je rekla da će Komisija takođe usko sarađivati s njemačkim predsedništvom tokom ‘odlučne faze’ pregovora o Brexitu, kao i na spoljnim odnosima.

Ona je naglasila da dvije strane koje rade zajedno mogu da pomognu Evropi da se snažno i jedinstveno kreće kroz aktuelnu krizu, kao i da NextGenerationEU postane katalizator modernizacije u Evropi.

Kolegijum Komesara se sastao sa članovima Bundestaga putem videokonferencije.