Voljeti psa i imati psa su dvije različite stvari. Zato je važno da se, prije nego što se odlučimo za kućnog ljubimca, zapitamo da li imamo vremena i prostora za njega. Treće je pitanje finansija. Sa kućnim ljubimcem porodica dobija novog člana kojem treba obezbijediti sve, od hrane do redovnih posjeta veterinaru.

Okrugli sto kojim je počela kampanja za odgovorno držanje pasa, koju finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, održan je u EU info centru.
Žarko Vučinić iz projekta podrške veterinarskom sektoru kazao je da je fokus kampanje na udomljavanju pasa. Iako je pas najomiljeniji kućni ljubimac u Crnoj Gori, većina napuštenih pasa je nekada imalo svog vlasnika. Zato se kampanja i zasniva na popularisanju udomljavanja pasa.

“Ova kampanja ima za cilj uspostavljanje sistema kontrole populacije pasa, kao i smanjivanje broja napuštenih pasa. Ciljne grupe kampanje su komunikatori kampanje odgovornog vlasništva, mediji, država, nevladine organizacije. Specijalni fokus je na udomljavanju pasa, gdje se očekuje podrška lokalnih zajednica i organizacija“, kazao je Vučinić.

Zato je okrugli sto organizovan u EU info centru prvi od mnogih koji će biti organizovani širom Crne Gore. Kampanja je krenula iz Podgorice, a nastavlja se u Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju…

Odluka o udomljavanju psa mora biti odluka cijele porodice, i kampanja „Drug iz snova, a bez krova“ unapređuje se kultura ponašanja prema psima. S druge strane, pripremaju se i zakonske norme i obaveze koje će vlasnici pasa morati da ispunjavaju.

“Pripremljen je nacrt strategije za kontrolu populacije pasa. Planirano je da se nakon državne strategije naprave i lokalni planovi. Potrudićemo se da svaka lokalna zajednica prepozna svoja uska grla i da joj se pomogne. Ove godine ćemo intenzivnije raditi na registraciji kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa. Vrlo brzo će krenuti taj proces jer su potrebni pasoši i čipovi već stigli u upravu.“ kazala je Vesna Radusinović iz Uprave za bezbjednost hrane.

Lice kampanje je pjevačica Suzana Tot, ponosna vlasnica jednog psa. Poručila je da se odnos prema ljubimcima gradi u porodici.

“Mislim da treba staviti akcenat na odrasle, na roditelje. Nih treba naučiti kako da vaspitavaju svoju djecu kad je odnos prema psima u pitanju. Držanje psa je dio svakodnevnog života, i pas je ravnopravan član porodice. Zato je vrlo bitna edukacija prije kupovine ili udomljavanja psa“, zaključila je Tot.