Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar, u saradnji sa nevladinom organizacijom Ja djelujem-OJQ Unë veproj-iACT, organizuju treću Školu filmske produkcije za mlade u Ulcinju. Tokom trodnevne škole, koja je počela danas, 25 polaznika i polaznica iz cijele Crne Gore učiće da snimaju i montiraju kratke filmove, kao i kako da kroz umjetnički izraz ispolje svoju kritičku svijest. Pored škole, biće organizovane i filmske projekcije, kao i predavanja o evropskim vrijednostima i ekološkom aktivizmu. Škola se organizuje kao prateća aktivnost Evropskog filmskog festivala i Seanema Green festivala, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja životne sredine.

„Mladi će učiti o svim fazama realizacije kratkometražnog filma, te realizovati sopstveni kratkometražni film na kraju same škole. Izradom kratkih audiovizuelnih djela, oni će aktivno razvijati umjetničke sklonosti i komunikacione vještine, kao i kritički odnos prema medijskim sadržajima“, objašnjava Drita Lola iz NVO Ja djelujem-OJQ Unë veproj-iACT, koja organizuje Seanema Green festival.

Glavna tema kratkog filma, koji će zajedno pripremiti polaznici škole, biće Ulcinjska solana.

„S obzirom da su naša ciljna grupa mladi iz svih regija Crne Gore, važno je da budu upoznati sa slučajem Solane, istorijskim i budućim aspektima, kao i značajem koji njena revitalizacija i zaštita imaju za Ulcinj, Crnu Goru i Evropu“, dodaje Drita Lola.

Jedno od najvažnijih pregovora Evropske unije i Crne Gore je poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine. Zato je edukacija mladih o važnosti te teme i jedan od prioriteta Evropske unije u Crnoj Gori.

„Uvijek se trudimo da kroz naše aktivnosti promovišemo važnost zaštite životne sredine.  Vjerujemo da je rad sa mladima pravo rješenje, jer će oni sjutra biti donosioci odluka, a već danas mogu početi da mijenjaju svoje navike, kojima će štititi prirodu. Ova škola je prilika da jednu ovako važnu temu iskombinujemo sa umjetnošću i time je dodatno približimo publici“, kazala je naša koleginica Ana Popović, koja je učestovala u pripremi škole.

Školu filmske produkcije vode rediteljka Sara Stijović i producentkinja Biljana Vušović, uz tehničku podršku Roberta Jankovića.