U okviru kampanje „Dijalog sa mladima“, koju smo pokrenuli u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), organizovali smo prvu aktivnost – sastanak predstavnika/ca omladinskih organizacija u Crnoj Gori, koji su definisali ključne teme Dijaloga. Na sastanku su bili predstavnici EU info centra, MPNKS i omladinskih organizacija: Unija mladih preduzetnika, Studentski parlament, Mreža mladih, MAPSS – Crnogorsko udruženje studenata političkih nauka, OMSA – Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu, Evropska omladinski kartica (EYEC), Unija srednjoškolaca, FORUM MNE i Portal Makanje.

Ova kampanja ima za cilj da mladima omogući uključivanje u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču njih, a biće usmjerena i na podizanje svijesti o tome šta tačno znači učešće mladih i zašto je ono važno. To će postići kroz direktan razgovor sa omladinom i organizacijama koje je predstavljaju.

„Kao što voliš da učestvuješ u biranju destinacije za odmor, predložiš kupovinu nekog poklona ili odabereš film koji želiš da gledaš sa prijateljima, tako možeš i da odabereš izgled i funkcionalnost obližnjeg parka, predložiš da autobus prolazi baš tvojom ulicom ili TV emisiju koja je zanimljiva tebi i tvojim vršnjacima. Upravo to je cilj naše kampanje – da dijalogom dođemo do konkretnih ideja, kako bi prostor oko nas bio više po vašoj“, objašnjava koleginica Ana Popović, koja vodi kampanju.

Jugoslav Radović iz EYEC kaže za EUIC da je sastanak bio odličan i da sa velikim nestrpljenjem očekuje naredne aktivnosti.

„Pričali smo o stvarima koje treba da uradimo i na koji način da dođemo do mladih ljudi čiji glas treba da se čuje. Mislim da će ovo biti kampanja o kojoj će se pričati, da će biti nešto drugčije od onog na šta smo navikli. Uključićemo veliki broj mladih ljudi, jer želimo da svi imaju priliku da kažu šta žele promijeniti“, rekao je Radović.

Evropska unija već osmi put organizuje „EU dijalog mladih“, u kojem učestvuju mladi i donosioci odluka iz svih zemalja članica. Crna Gora će imati obavezu da se pridruži tom dijalogu kada postane članica, zbog čega se ova kampanja može smatrati pilot projektom i pripremom za buduće aktivnosti, objašnjava omladinska radnica Ajša Hadžibegović, koja će „dizajnirati“ Dijalog.

„Testiraćemo koncept Dijaloga sa mladima koji se sprovodi u EU. Dobićemo konkretne rezultate u vezi tema o kojima se bude razgovaralo, tako da će donosioci odluka sa takvim materijalom u rukama moći da preduzmu konkretne korake kako bi se očekivanja mladih ostavrila. Očekujem da dođemo i do konkretnih zaključaka i predloga kako da i u Crnoj Gori imamo sistemski garantovan Dijalog sa mladima, koji će omogućiti mladima da učestvuju u kreiranju sadašnjosti I budućnosti u kojoj žele da žive“, navodi Hadžibegović.

Naredni korak je sastanak sa predstavnicima MPNKS i drugih resora, koji će takođe nominovati prioritetne teme za mlade. Nakon toga slijedi formiranje zajedničkog tima i početak stvarnog dijaloga.

Prateći tekstovi:

Održan trening za mlade koji ce voditi obuku

Okupio se tim za dijalog sa mladima

Dodijeljene diplome polaznicima Online škole o evropskom demokratskom građanstvu

Završena prva Online škola o evropskom demokratskom građanstvu i solidarnosti

Dijalog sa mladima u godini mladih