Podgorica, 23. Novembar – Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber govorio je na temu „Pogled na današnje izazove EU i perspektivu proširenja“ u organizaciji  Crnogorske panevropske unije i EU info centra.

Govoreći o 2025. godini, koju je Evropska komisija dala kao potencijalni datum proširenja, Veber je rekao da je rizično je davati datume za članstvo, jer tako se na neki način podgrijavaju očekivanja. On objašnjava da ako se Crna Gora pridruži EU i  2026.godine, ni to nije neuspjeh, već veliki uspjeh  dodavši da je optimista po pitanju prijema Crne Gore u EU.

Njemački ambasador je podsjetio da će poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, biti zatvorena do kraja procesa, objasnivši da je to opšte pravilo, koje nije uvedeno zbog Crne Gore, nego generalno za sve države koje ulaze u EU, imajući u vidu prethodna iskustva.

“To nam daje dovoljno vremena da rješavamo ova pitanja, a svi znamo koliko su kompleksna,” rekao je Veber.

On se nada da će Crna Gora nastaviti sa dobrim rezultatima u oblasti evropskih integracija.

“Vjerujem, ipak, da ćemo vrlo brzo imati međuvladinu konferenciju i otvaranje poglavlja 27. Ne znam ništa sigurno, ali to je moguće. Za Crnu Goru je važno da oba procesa budu aktivna, i proces reformi i proces proširenja EU” istakao je Veber.

Kako je objasnio, važno je i držati se procesa regate, gdje se svaka zemlja koja stremi članstvu u EU ocjenjuje individualno i po sopstvenim zaslugama. Njemački ambasador ističe da to, ne samo što je fer pristup, već se tako onemogućava da oni koji ne rade dovoljno zaustavljaju one koji rade. Ambasador Njemačke je još jednom podsjetio da je ključ pristupanja u rukama država članica i kandidata za članstvo  i da svi moraju da ispune svoje obaveze.

“U tom smislu, pogledajte crnogorski put ka EU; ima deficita i ima problema koje treba adresirati, ali nema bilateralnih problema sa drugim državama i nije talac takvih problema,” rekao je Veber.

Njemački ambasador je govorio o aktuelnim pitanjima u Evropskoj uniji, Bregzitu, migracijama, budžetu Evrpske unije. Govorio je o potencijalnom budžetu za Eurozonu koju je predložila Francuska rekavši da su Njemci vrlo oprezni oko te ideje, ali su otvoreni za pregovore. Takođe je podsjetio da je Evropa postala više diversifikovana i da Francuska i Njemačka ne odlučuju same, iako je njihova saradnja izuzetno bitna za Evropsku uniju.

Veber je kazao da Evropu očekuju izbori i da postoji strah od rasta političke moći euroskeptičnih snaga. On ne vjeruje da će pitanje proširenja EU biti posebno istaknuto tokom izbora, čak ni od proevropskih političkih stranaka.