Podgorica, 8. Februar 2017 – U EU Info centru održan je Info dan posvećen drugom pozivu Mediteranskog programa saradnje 2014 – 2020. Ministarstvo evropskih poslova pozvalo je zainteresovane da pripreme predloge projekata, a poziv će biti otvoren do 31. marta. U okviru programa za IPA države opredijeljeno je 11 miliona eura.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović objasnio je da Program obuhvata 57 regiona iz deset različitih zemalja Evropske unije i tri zemlje korisnice IPE, među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina i Crne Gora.

„Ukupan sedmogodišnji budžet programa za EU zemlje je 264,9 miliona EUR, dok IPA zemlje imaju na raspolaganju 11 miliona eura“, objasnio je Pejović.

Ministar je kazao da je cilj novog Programa doprinos dugoročnom razvoju mediteranskog područja i jačanje transnacionalne saradnju između regiona i zemalja učesnica.

On je ukazao da je, u okviru realizovanih poziva, odobreno šest projekata sa crnogorskim partnerima, ukupne vrijednosti 10,94 miliona eura.

„Ukupan iznos projekata za crnogorske partnere je 427,5 (IPA iznos 363,4 hiljade EUR i nacionalno kofinansiranje 64,1 hiljade“, istakao je ministar.

Pejović je podsjetio da su u od 2007. do 2013. godine u okviru MED-a realizovana 144 projekta, čija je implementacija završena 2015. godine. Kako je kazao, ukupan budžet bio je više od 250 miliona eura

„Crnogorske institucije učestvovale su u 11 projekata, ukupne vrijednosti 952 hiljade eura“, saopštio je Pejović.

Vršilac družnosti generalnog direktora za koordinaciju programa pomoći u MEP-u, Ivana Glišević Đurović, objasnila je da je Program prije svega posvećen isntitucionalnoj saradnji, izgradnji strategija, unapređenju upravljanja i razmjeni iskustva i prakse, a sve u cilju poboljšanja sprovođenja strategija i politika.

„Ovaj Program neće podržati velike investicije i velike infrastrukturne projekte. Dakle, moguće su određene investicije u infrastrukturu, ali manjeg obima“, objasnila je Glišević Đurović.

Prema njenim riječima, akcenat kod Programa je kod takozvanih „mekih“ akcija koje bi imale dugoročni efekat, poput razvoja određenih studija, istraživanja, umrežavanja i širenja znanja i podataka. Google+