Projekcijom filma “Tuđina“ u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“, tursko njemačke koprodukcije, otvoren je festival Dani evropskog filma u Crnoj Gori. Prikazivanjem filma u Podgorici počeo je karavan evropskog filma koji će trajati do 28. septembra, a publika u šest različitih gradova širom Crne Gore imaće priliku da upozna novija evropska ostavrenje. Festival organizuje Delegacije Evropske unije u Podgorici, uz podršku EU Info centra, u saradnji sa ambasadama država članica.

„Želim da se zahvalim ambasadama koje su izdvojile vrijeme i odabrale filmove ,novije evropske produkcije, u kojima će, uvjeren sam , publika jednako uživati i ovdje u Podgorici kao i u Tivtu, Kotoru, Nikšiću, Piljevljima i Bijelom Polju“, rekao je Patrik Šmelcer iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori otvarajući festival.

Podgorička publika će imati priliku da do 11. septembra pogleda pet filmova italijanske, švedske, litvanske, holandske, francuske i rumunske produkcije.

„KIC „Budo Tomović“ je počastvovan što je sa Evropskom delegacijom i EU info-centrom, večeras, prvi put, suorganizator manifestacije Dani evropskog filma. Crna Gora je fotogenična zemlja. Svaki njen kutak je prelijepi filmski kadar. Znaju to i širom Evrope i svijeta već vjekovima. Vjerujem da će i u našoj državi biti još više razmijevanja za poslenike 7. umjetnosti ali i da će njihove evropske kolege biti još prisutnije na ovim prostorima,“ rekla je Snežana Burzan direktorka KICa.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. Karavan evropskog filma obići će, pored Podgorice, Tivat od 12. do 14. septembra, Nikšić od 13. do 15. septembra, Pljevlja od 16. do 18. septembra, Bijelo Polje od 19. do 21. septembra i Kotor od 26. do 28. septembra.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.

 

Povezani tekst:

Dani evropskog filma u Crnoj Gori